fbpx

Marie Seffel – Eldelementet och högsommar

Denna vecka är det nytt element igen. Så har du känt dig lite orolig och trött sista veckorna kan det bero på byte av element. Vi är nu inne i Eldelementet och det är ett kraftfullt element med mycket värme, ljus, och energi. Meridianerna är hjärtat(YIN) och tunntarmen(YANG).

Eldelementet kontrollerar det kardiovaskulära systemet och medvetandet. När hjärtat är i balans, flyter blodet lätt, hjärtrytmen och pulsen är stark och jämn, ansiktet har en frisk rosig ton.

När det är som varmast på sommaren behöver vi skydda oss genom äta mer svalkande mat. Inte kall mat rent temperaturmässigt utan om den effekt maten får i vår kropp när vi smält den. Kineserna har under årtusenden kartlagt alla födoämnen enligt vilken effekt de har på våra kroppar och delat in dessa i kalla, svala, neutrala, varma och heta födoämnen.

Ät mat som håller dig kall, lätt och aktiv: vattenbaserad och färsk mat och massor med friskt vatten. Kryddor och mat som har en lite besk smak har en lugnande och kylande effekt och skingrar stress och hetta.

All träning som får upp pulsen är extra bra nu på sommaren. Det är nu du har energi och kraft. Låt hjärtat få jobba lite extra med att pumpa runt allt blod i kroppen. Varför inte pröva på afrikans dans, salsa eller liknande och låta dig inspireras av härlig rytmisk musik! Och varför inte göra det tillsammans med andra. Värm gärna upp och varva ner med lite qigong.


Här är mat som är kylande för kroppen:

*Chili bra att äta på sommaren trots att det är starkt yang eftersom det hjälper kroppen svettas ut och skingra värmen

*Ingefära är mycket yang men ändå bra sommarmat eftersom det tar bort fukt och kyla om man tex har ont i magen.

*Koriander är yang men passar ändå till sommarmat

*Sjögräs är bra Yin och bra för huden och lymfsystemet

*Tofu

*Anka är yin, det är närande och stärkande

*Mungbönor är bra yin som tar bort hetta, både klimathetta och feberhetta. Mycket kylande!

*Färska bönor

*Gurka mycket kylande!

*Melon mycket kylande!

*Jordgubbar Bra för hjärtat

*Biff är närande och stärkande och passar kroppen på sommaren

*Dadlar aktiverar blodcirkulationen och stärker blodet

*Sesamfrön är stärkande för hjärnan och minnet

*Vitlök tar bort gifter ur maten, är bakteriedödande

Så njut av värmen, de ljusa sommarkvällarna och en bit grillat biff eller tofu med en härlig sallad och goda färska bönor. Ta ett svalkande dopp och en simtur i havet och frossa i vattenmelon och jordgubbar.

Marie Seffel

Certiferad chiballinstruktör och kostrådgivare

www.friskvardmarieseffel.se

BESTÄLL