fbpx

Lite tips och trix från kockarna

De här tipsen får man som ny Already-kund, men de gäller förstås oss alla i köket. För en professionell kock sitter detta i ryggmärgen, men för oss andra kan det vara bra med en påminnelse… Jag har tex en dålig vana av att hitta ett recept lite snabbt via telefonen, gå direkt till affären och köpa efter inköpslistan. Först när jag kommer hem börjar jag läsa vad man skall göra, oftast inte ens hela receptet, det har blivit många långa stunder i köket …!!

RÄTT TEMPERATUR I KYLEN

Det är vanligt att man har för varmt i kylen, ett riktvärde är 4 grader eller kallare. Kylen är som kallast längst in, placera gärna känsliga råvaror där.

REN ARBETSYTA

Innan du börjar laga mat bör du röja arbetsytan. Skapa en behaglig arbetsplats, ta gärna fram soptunnan så det är enkelt att hålla rent vartefter.

RÄTT REDSKAP

Matlagning blir mycket roligare och lättare med bra redskap. En stor skärbräda, vassa knivar och digitaltermometer räcker långt.

GÖR DET I RÄTT ORDNING

Ta dig tid att läsa igenom recept/meny och lägg upp en plan. Sätt på ugnen, koka upp vatten, börja med det som tar längst tid så att middagens komponenter är klara samtidigt.

UTMANA DIG SJÄLV

Våga prova något nytt, sätt till lite extra chili om du gillar stark mat. Tillsätt din favoritgrönsak eller en extra skvätt vin om du önskar. Det finns inga fel, bara olika smak.

… och glöm inte att duka och servera fint. Tänd gärna levande ljus och sitt ner i lugn och ro.

Ha en härlig avslutning på veckan!

önskar Helena Hamberger och co

BESTÄLL