fbpx

Camilla Danielsson – skönt och grönttips

Säkra vårblomningen med rätt växter

Jag undrar ibland om det är så att vi trädgårdsmänniskor är de mest optimistiska varelser som finns på jorden. Vad är det annars som gör att man år efter år köper, planterar och längtar efter tulpaner, bara för att återigen se dem skövlade och uppslängda i planteringarna? Själv fick jag nog efter fem tragiska vårar och beställde ett snyggt staket runt tomten. Innan dess hann jag lära mig vad som ändå får vara ifred, och det är ganska mycket.

Rådjurssäker komposition

Under uppstammade rododendron rullar storrams och ormbunkar upp sina blad ur en matta av blåblommande kaukasisk förgätmigej. Doftande myskmadra sprider ut sig i vartenda litet skrymsle och skickar fram små vita stjärnor. Strandirisens ljusa bladspetsar plockar ner solljuset till marken. Gnistrande vita poetnarcisser (bilden) svävar på smäckra stänglar och möter ramsens grönvita klockor. När narcisserna blommat över kommer vita stjärnhyacinter att sträcka sig högt över bladgrönskan en bra bit in juni. Kompositionen är hållbar ända in i oktober och står emot både rådjur och harar. Här kan du se fler försommarbilder från den gröna oasen.

http://mintradgard.net/i-skuggan/forsommar-i-grona-oasen/

Frossa i lökar – det går!

Har man inget staket och ändå vill ha försommarblommande lökar så finns det hopp. Välj bort tulpanerna och satsa i stället på pingstnarcisser, purpurlök (lila bollar), klotlök (vinröda små bollar), honungslök och stjärnhyacint. Ätbar ramslök och gräslök är också fina som prydnadsväxter.

Bra att göra nu

Rensa blommande ogräs och plocka mördarsniglar. Två aktiviteter som alltid lönar sig.

Detta kan vänta

Klipp inte gräsmattan allt för hårt så här i början av säsongen. Låt gärna första omgångarna gräsklipp ligga kvar som naturlig näring.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL