fbpx

Marie: Snart ljusnar det!

I skrivande stund är det regn och mulet väder, och som många tänker, grått grått grått.

Och ja det är grått, men jag brukar vända på det och tänka silver istället, för det är just den färgen som tillsammans med guld och vitt hör till höst-och metallelementet. Och grått och silver är ju nästan samma färg och väldigt snyggt tycker i alla fall jag som har gråa väggar och möbler överallt. Och tillsammans med guldiga höstlöv och perenner som blommar fortfarande så är det ändå ganska vackert ute. Jag försöker sticka ut näsan en stund varje dag och få lite dagsljus och frisk luft. För dagarna blir kortare och kortare MEN om 6 veckor är det vintersolståndet, och sedan kommer ljuset åter. Just nu tycker jag det är ganska skönt med lite mörker på em och kvällar för då syns inte allt damm och fönstren kan vara lite smutsiga utan att man tänker på det, så jag passar på att vila när jag kommer hem. Tänder lite ljus, gör några chiballövningar och struntar i dammet som ändå inte syns. Tar tiden i akt och släktforskar alltid så här års, en resa med många olika öden, och i kyrkböckerna finns det mesta antecknat. Har hittat en hel del tragiska historier och man blir väldigt medveten om hur bra vi faktiskt har det.

Så ta tillfällen som bjuds att göra något du verkligen vill. Läs den där boken som ligger och väntar, titta på favoritserien i lugn och ro (play-tv är ju fantastiskt)ta en skön promenad oavsett väder eller gör det som får dig att varva ner. Bästa tiden för nedvarvning är nu. Ät bra och näringsrik mat, öva på din andning och se den här tiden som en chans till återhämtning. Kör vi på i samma höga tempo hela tiden året runt så kommer vi krascha till slut, ständiga förkylningar och värk är en påminnelse att ta det lite lugnare. Har du stressigt på jobbet så kanske inte ett högintensivt träningspass är det du behöver just nu, utan gå då hellre på ett yogapass eller ta en skön promenad tills kroppen är i balans igen.

Kyckling, vit fisk, kål och starka kryddor är bra så här års. Ingefära borde finnas i varje kylskåp. Ät den färsk eller inlagd om du har problem med förkylningar, svullna bihålor, matsmältning, illamående och astma. Har du ledproblem, kalla händer o fötter, kronisk astma, svullen mage eller aptitlöshet använd den torkad. Farmakologiskt ser kineserna torkad och färsk ingefära som helt skilda örter.

Tillsätt ingefära i en kopp varmt vatten/te med lite honung. Tänk på att vattnet inte ska vara mer än 40 grader för att honungens goda egenskaper inte ska förstöras.

Nästa gång är jag tillbaka vecka 51 med vinter/vattenelementet och hur vi kan göra för att må så bra som möjligt under vintern, och även lite mattips inför julhelgerna.

Fortsatt skön höst önskas!

Marie Seffel

Recept på kyckling med ingefära

1 rödlök
300 g morötter
900 g kycklingfilé
1 msk smör
1L vatten
2.5 dl grädde eller matlagningsgrädde+2 msk ekologisk hönsbuljong
3 tsk ketjap eller vanlig soya
50 g färsk ingefära

Gör så här:
1. Finhacka löken.
2. Skala och skär morötterna i stavar.
3. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
4. Hetta upp smör i en gryta.
5. Fräs lök och kyckling i smöret.
6. Häll på vattnet och grädden.
7. Tillsätt buljong och morotsstavarna.
8. Riv ner ingefäran och smaka av med soja, salt och peppar.
9. Låt soppan koka i ca 5 minuter tills kycklingen är klar.

Servera med kokt ris och en sallad på färsk vitkål, äpple och spenat.

BESTÄLL