fbpx

​Vårens trädgårdsdrömmar planteras nu

Hösten blir mer och mer en favoritårstid och min glädje när naturen och trädgården skiftar färg kan nästan bli provocerande för omgivningen. Det finns en lätthet i de varmt metalliska färgerna som gör mig upprymd. När träden runt om fäller sina löv kommer ett nytt ljus in i trädgården och lyfter fram kvarvarande blomning och former.

I Feng Shui, den österländska läran om energins rörelse och dess inverkan på allt levande, finns en möjlig förklaring. ”Metallenergins rörelse är inåtriktad och konsoliderande. Den betecknar en tid mot höstens slut när vi njuter frukterna av den insamlade skörden, en tid av belöning och rörelse mot fullbordan.”

Min belöning till mig själv är att beställa stora mängder vårlökar och sätta av en hel helg för skönt uteliv och plantering. Narcisser, allium och tulpaner hör till favoriterna. Jag fyller på av de sorter som sätter prägel på de olika planteringarna i rött, orange och vitt, och så blir det alltid några nyheter som experiment. Den lila purpurlöken ‘Purple Sensation’ är snygg i alla sammanhang, världens enklaste att lyckas med och kommer tillbaka år efter år.

Tips på olika användningsområden för purpurlöken >>

Tulpanerna kan sättas i jorden så länge den inte är frusen. Har du problem med rådjur kan tulpanerna sättas i krukor och vinterförvaras i till exempel garaget. I november brukar butikerna rea ut de sista lökarna och då kan man passa på att köpa billiga lökar till några vårkrukor.

Här får du tips på lökar i krukor >>

Bra att göra nu

  • Plantera lökar. Narcisser och allium är rådjurssäkra kort.
  • Sätt tulpanlökar i krukor och övervintra frostfritt. Du kommer att bli väldigt glad till våren!
  • Kratta löv från gräsmattan och lägg på komposten, eller direkt på jorden under buskar och träd.

Detta kan vänta

Att höstgräva sin jord är inte nödvändigt. Det stör mikrolivet och stimulerar ogräsen.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL