fbpx

Ta hand om trädgårdens vänner

Småfåglar, bin, humlor, fjärilar och till och med gråsuggor – alla är de dina bästa trädgårdsvänner, och det är nu du ska ge dem lite extra omtanke som tack för hjälpen.

Fåglarna är kanske det vi tänker mest på. Genom att mata dem hela vintern så finns de nära oss till våren, redo att äta mängder med löss och småkryp. Har man mycket fåglar i sin närhet har man sällan problem med till exempel rosorna. Ge dem frukt, feta frön och nötter, men undvik havre som finns i många billiga blandningar. Det ger inte särskilt mycket energi till fåglarna. Istället hamnar utsädet i planteringarna och du riskerar att få en havreåker i perennrabatten.

Det är också bra att plocka bort skräp och gamla bon ur fågelholkarna redan på hösten. Många fåglar söker nattskydd i holkarna under vintern. Använd handskar och andas inte in eventuellt damm.

Städa lagom

Det känns fint att plocka undan cyklar, redskap och skräp från trädgården inför vintern, men var inte allt för nitisk. Insekter och pollinatörer behöver små skrymslen att söka vinterskydd i. Några uppochner vända krukor med halm i ett skyddat hörn är finfina bon till humlor. Dekorera ovanpå med granris och kvistar så blir det samtidigt en prydnad.

Dekorera och gör fint

De krukor som ska stå kvar ute under vintern får ett skyddande täcke av gran- eller tallris. Även mossa är fint att lägga ovanpå jorden. Stick ner några stjälkar av trädgårdens vissna perenner eller en krona av rostigt järn för att hålla det hela på plats. Jag gillar att använda det som redan finns i trädgården, som till exempel kärleksört, glandelaster, buskpion och rudbeckia. Alla har de fina fröställningar som pryder både planteringar och krukor genom hela vintern.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL