fbpx

Marie Seffel: Nya vanor

Nu är vi inne på nytt år och många vill komma igång med nya projekt. Det brukar vara lång kö till gympassen så här års och till salladsdiskarna i affären likaså.

Jag skulle vilja tipsa om att skynda långsamt. Försök inte ändra allt på en gång utan ta en sak i taget. Kan vara att ex börja äta frukost eller en bättre frukost om man känner att man slarvar, äta långsammare och sitta ner när man äter. Varför inte försöka samla familjen till middag åtminstone någon/några dagar i veckan och kanske laga mat tillsammans. Har du ont om tid finns ju Back-Up, helt utan tillsatser och med Äkta vara. Ät av allt i kostcirkeln, välj lite mindre portioner och se till att äta varm och lagad mat, gärna grytor. Salladsdiskarna går bort så här års, dels för att det är kall och fuktig mat som vi helst inte ska äta på vintern och kall buffémat är bra att undvika i förkylningstider. Och strunta i alla bantningstips, de funkar i en kvart, sen är man på ruta ett igen. Vill du följa en kost, ex GI, LCHF eller 5:2, så gör det om den passar dig, men då ska du ändra den till en vana och inte sluta efter några veckor, då finns det nämligen inget som funkar om man alltid går tillbaka till sina gamla matvanor.

Enkelt tips! Ät frukost, lunch och middag och låt magen vila 12 timmar på natten, ex 19-07 eller 20-08(se längre ner om organklockorna) då har du en bra grund att stå på som är hälsosam och lätt att följa.

Fundera på vilken ovana du skulle vilja ändra på till en god vana när det gäller mat, vill du ex följa en kostplan, äta mer/mindre, sluta med kakor etc, sätt den planen i verket, då kommer du lyckas och har skaffat dig en hälsosammare vana och kan sen fortsätta skaffa dig ännu en ny hälsosam vana. Men ta ett steg i taget och ha tålamod, gamla vanor kan ta lite tid att bli av med.

Så här års är också sömnen extra viktig, det är fortfarande mörkt stora delar av dygnet även om ljuset är på väg. Vi bör sova 7-9 timmar per natt för att må bra, och det är också viktigt för att ämnesomsättningen ska fungera. Har du svårt att gå ner i vikt, så se även över din sömn. Enligt kinesisk medicin så har vi organklockor i kroppen och de fungerar så att olika organ är olika aktiva vissa tider på dygnet. Här kommer jag ge några exempel på organ som är aktiva på natten och som har stor betydelse för vårt välbefinnande och även vår ämnesomsättning/vikt.

De endokrinologiska organen, som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig mellan 21-23. Mellan 22-00 återhämtar binjurarna sig och har som mest energi. Därför ska man försöka ligga i sängen och sova senast kl 22 om man har stressat mycket, eftersom binjurarna och det endokrinologiska systemet då ofta är utmattat.

Gallan är som mest aktiv mellan kl 12 och 02 på natten. Gallan står för känslor som irritation och bitterhet. Inom kinesisk medicin innebär även gallan mod.

Leverns mest aktiva tid är mellan kl 01 och 03. Levern är kroppens reningsverk och om man utsätter sin lever för mycket gifter, vilket man gör om man tar giftiga mediciner, eller dricker mycket alkohol, kaffe, använder tobak, äter konserver och annan mat som innehåller mycket gift, kan man få leverproblem.

Levern anses lagra negativa känslor som ilska och frustration och om man har varit arg väldigt länge kan man i kinesisk medicin drabbas av överhettad lever.

Må gott så hörs vi i februari igen J

På bloggen finns ett gott recept på värmande vintergryta.

Marie Seffel Kostrådgivare och certf. chiballinstruktör

Viltgryta! Eller ta Backup Ragu på viltfärs om du har ont om tid J

600 g grytbitar av viltkött t ex älg

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 morötter

2 msk smör

2 lagerblad

1 tsk enbär

1 tärning köttbuljong

2 dl vatten

1/2 liter trattkantareller

2 dl Crème Fraiche med svampsmak

1 näve färska eller frysta lingon

2 msk färsk repad timjan

Instruktioner

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skär grytköttet i bitar. Bryn köttet i lite smör tills det får fin färg. Stek lök och vitlök i en tjockbottnad gryta i lite smör. Lägg i kött, lagerblad och enbär. Smula över buljongen och tillsätt vattnet. Låt puttra sakta under lock i ca 45 min eller tills köttet börjar bli mört. Stek svampen i lite smör tills vattnet dunstat och de fått fin färg. Lägg svamp och morötter i grytan och blanda ner créme fraiche. Låt puttra en liten stund. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt lingon och timjan. Servera grytan med pressad potatis.

BESTÄLL