fbpx

Marie Seffel – sensommar

Hoppas ni haft en bra sommar hittills och hunnit varva ner och fått vara lite lediga.

Nu har vi gått in i sensommaren och jag övar för fullt på mitt ChiBallpass som startar om 2 veckor. Sensommaren är min favoritårstid och i traditionell kinesisk medicin delar man in årstiderna i 5, dvs högsommar och sensommar är två olika årstider. De tillhör också olika element så vi har gått från högsommar och eldelementet till att nu gå in i sensommar och jordelementet. Det blir lite lugnare, lite mera stilla och vi kan njuta och skörda av allt som naturen ger.Sensommaren är dock en fuktig årstid så undvik högraffinerad och gammal mat.

Det här är en viktig tid då vi kan samla in energi och skapa balans för höst och vintern. Allt som vi skördar nu har vi tillgodo senare under året. Så är vi snälla mot oss själva nu och äter bra och försöker att inte stressa för mycket och vardagsmotionerar varje dag så kommer vi må gott i vinter. Kör vi däremot på i 200 när vi kommer tillbaka till jobbet, slarvar med maten och flänger runt så kommer vi sannolikt råka ut för diverse förkylningar under höst och vinter.

Jordelementets meridianer(energibanor)är magsäcken och mjälten. Här tar vi in näring och portionerar ut till olika delar i kroppen. Om man har obalans i mjälten kan man känna sig deppig, hängig, blek, trött, och vara förkyld ofta. Ofta är man stressad och ju mer man grubblar ju mer obalans får man i mjältens meridian. Det blir stopp i energin helt enkelt.

Vad ska jag då helst äta och tänka på så här års?
• Lätta upp genom att välja livsmedel som är lättsmälta. Undvik stora måltider och alltför energirika livsmedel.
• Undvik socker och sötningsmedel av alla slag.
• Undvik mättat fett och fet mat.
• Var försiktig med mejeriprodukter, lite kan vara bra, men för mycket skapar fukt och slem.
• Drick små mängder varm dryck till måltiderna. Grönt te är perfekt eftersom det hjälper att lösa fuktproblem. Att dricka iskalla drycker med måltiderna ökar bara på fuktproblemet för mjälten. Rumstempererat vatten med en skiva citron i kan bli en bra vana på skrivbordet.
• Ät av allt som skördas omkring oss just nu, och ånga gärna grönsakerna. Ät fullkorn, lätta proteiner (kyckling och vit fisk) och frukt.
• Wokad mat är lättsmält och bra för mjälten.
• Sitt ner när du äter och tugga maten väl. Undvik att läsa och titta på tv samtidigt. Mjälten kommer att tacka dig.
• Du får näring genom motion. Grunda och jorda dig. Hitta övningar som utmanar styrkan, balansen och stabiliteten. Jobba lite extra med att stärka dina benmuskler som stödjer och förbinder dig med jorden. Torrborsta kroppen för ökad cirkulation.

Må gott nu så hörs vi om några veckor igen!

Marie Seffel
Certifierad massageterapeut, kostrådgivare och Chiballinstruktör.

BESTÄLL