fbpx

Camilla Danielsson – Vem kan motstå rosor?

Gammaldags rosor var min första trädgårdspassion och jag fyllde trädgårdens alla planteringar med den ena förföriska damen efter den andra. Efter några år blev det naturligtvis för mycket av det goda, och även enahanda. Alla rosor är verkligen inte snygga heller. En efter en har de gamla madamerna utgått, antingen genom naturlig avgång eller som offer för min alltmer stränga hand. För hur underbar en blomma än är så räcker det inte som enda attribut. För att kunna konkurrera om en rabattplats behöver den också leverera ett vackert växtsätt, ett friskt bladverk och en ljuvlig doft. Efter 15 år med rosor kan jag göra min topp 5-lista för ett friskt, varierat och mycket vackert urval av buskrosor. Se listan här >>

Det är något förföriskt över rosor, som blomma har den onekligen en särställning i våra sinnen. Men i trädgården tycker jag den ska kombineras med andra växter för att komma till sin rätt. Skira gräs, mormorsperenner i ljusa pasteller, maffiga pioner i matchande färger eller slingrande klematis – alla hjälper de till att göra rosen ännu bättre och planteringen mer hållbar.

I Trädgårdsföreningens anläggning med gammaldags rosor kan man se gammaldags buskrosor kombinerade med perenner och gräs. Det är Ulf Nordfjell som designat och man känner igen hans numera världsberömda mästarhand i de naturromantiska kompositionerna. Planteringarna är som allra vackrast nu i juli. Missa inte!

Välkommen hem till mig!

Den 3 juli öppnar nästan tusen trädgårdsentusiaster över hela Sverige upp sina privata oaser för besökare, och jag är en av dem. Att dela trädgården med andra gör glädjen ännu större. Läs mer här >>

Bra att göra nu

  • Plocka buketter och hitta dina allra vackraste kompositioner.
  • Se till att småfåglar och fjärilar kan hitta rent vatten i grunda fat.
  • En sista gödselgiva till hungriga rosor, d.v.s. sådana som blommar om på sensommaren, och gärna även långblommande perenner. Gödsla inte efter midsommar.

Detta kan vänta

Om du har löss på dina rosor (vem har inte det?) så ha lite is i magen innan du sprutar dem. Småfåglarnas ungar är snart flygfärdiga och kommer att mumsa i sig mängder.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL