fbpx

Marie Seffel – Har du slutat äta grönsaker?

Får ofta höra ”jag har slutat äta kolhydrater” när jag träffar mina kunder.
Min motfråga blir då: – Har du slutat äta grönsaker?

Ofta blir de paffa för kolhydrater har fått ett oförtjänt dåligt rykte och felaktig beskrivning. Man tror helt enkelt att kolhydrater är lika med bröd, ris och pasta. Söt frukt är också snabba kolhydrater, ex vindruvor och mango, men de innehåller ju mer näring än ex pasta så då tänker man inte alltid på det.
Kolhydrater finns i all frukt, i grönsaker, rotfrukter och i spannmål. Det man egentligen menar är att man slutat med snabba kolhydrater. Och istället äter långsamma.

När vi äter kolhydrater bryts dessa ner till glukos. Glukos är samma sak som blodsocker och fungerar som ett bränsle för kroppen, vilket kroppen behöver för att fungera.
Äter vi snabba kolhydrater, dvs mat som snabbt bryts ner (vit pasta, ris och vitt bröd, kakor och godis) och som går direkt ut i blodet så är vi snart hungriga igen, eller blir väldigt trötta fram på eftermiddagen. Äter vi däremot långsamma kolhydrater som bryts ner långsamt, så behåller vi mättnadskänslan längre och håller vårt blodsocker stabilt vilket gör att vi orkar mer och får mindre godissug. Och dom långsamma kolhydraterna är just grönsaker men även produkter gjort på råg, havre eller surdeg och frukt. Välj frukt som inte är så söt så får du långsamma kolhydrater, ex äpplen och apelsiner.
Det är lätt att tro att kolhydrater kan göra oss tjocka. Men man kan gå upp och gå ner i vikt med vilken mat som helst. Det beror helt enkelt på hur mycket energi du stoppar i dig och hur mycket energi du gör av med.

Så hitta det som funkar för dig, älskar du pasta så njut av det men kanske inte till varje måltid och minska mängden. Samma sak med bröd, välj ett bra bröd och se vad du har på mackan annars är det lätt att det slinker ner både två och tre mackor. Ost och marmelad på vitt rostat bröd är kanske inte det bästa valet men fullkomligt älskar du det så välj det en dag i veckan och njut av det. Det innehåller alldeles för mycket energi i förhållande till mängden du måste äta för att bli mätt så vill du gå ner i vikt är det bättre att välja t ex surdegsbröd med hårdkokt ägg och kokt skinka eller makrill i tomatsås Eller en halv mosad avokado på en skiva knäckebröd är både gott och mättande. Lägg på grönt i form av tomater, gurka, sparris, morötter,lök, sallad, paprika eller de grönsaker du gillar.
Keso är också ett bra val, med grönsaker, och ex knäckebröd.

Och glöm inte sparrisen! Det är i maj den är som bäst(och alla andra vårprimörer), så frossa i vårgrönt nu när det är säsong. Har du en trädgård så passa på att plocka kirskål och nässlor. Vårt superlivsmedel i vår egna trädgård som innehåller massor av c-vitamin och järn. Gör soppa eller ett gott örtsmör till en grillad kyckling. Och kom ihåg att det är massor av bra kolhydrater i grönsakerna.

Njut av maj och solen och alla goda grönsaker!

Marie Seffel, Friskvård Marie Seffel

BESTÄLL