fbpx

Marie Seffel: Nu är det snart jul…

Redan mitten av december och jag fick upp några stackars julstjärnor först förra veckan, inget lusse- eller pepparkaksbak än, men jag tror och hoppas att det blir jul ändå.

Ordspråket att ”om vi gör som vi alltid gjort, får vi samma resultat som vi alltid fått” är riktigt träffande när det gäller mig och mitt önskade julpyssel. Det stämmer även när man försöker ändra något annat, som ex kost och träning.

Har vi en önskan om att äta nyttigare, träna mer, gå ner i vikt så funkar det bara om vi gör en livsstilsförändring. Går vi tillbaka till de gamla hjulspåren så har vi samma utgångsläge snart igen.

Ska du ge ett löfte i år, så tänk i mindre skalor, ex att vi ska äta mer grönt till lunch och middag, eller att vi äter bara godis och fika på helgerna, eller att vi skippar fastfood, sedan är det enklare att bygga på de här målen, en god vana tar ca 3 månader att fästa, därefter är den lättare att behålla. Börja med ett steg i taget.

Och njut av julen, allt behöver inte vara perfekt. Det viktiga är att vara tillsammans. Kanske kan du skala av julbordet lite, det finns massor av god och nyttig mat på jul. Sill, lax, julskinka, kalkon, grönkål, lutfisk, clementiner och nötter är bra mat. Ät det du gillar men vill du hålla igen så skippa bröd och potatis, korv, pastej och ris ala malta, eller ta lite mindre av det. Ta en härlig promenad på fm och ät frukost som vanligt. Ta vara på resterna och gör en härlig julig sallad på färsk grönkål, apelsiner, granatäpplekärnor, valnötter, skinka och grönmögelost.

Ordet lagom är inte så tokigt, ät lagom med mat så kommer du må toppen och njut av det du äter. Vi går nu in i vattenelementet v 51 och allt lugnar ner sig, tid för återhämtning och reflektion. Kanske har du lite ledigt under helgerna. Läs en bok, spela sällskapspel, ta en långpromenad, gå till gymmet (garanterat gott om plats nu) eller gör något annat du gillar och gläds över att ljuset snart är tillbaka.

God jul och gott nytt år!
önskar Marie Seffel

BESTÄLL