fbpx

Marie Seffel: Tid för reflektion

Tid för återhämtning

Nu går vi snart in i ett nytt element. Vattenelementet och årstiden vinter. Som ni kanske minns förra gången vi bytte element, så kan det vara lite stökigt mellan bytena, ungefär som vid ett åskoväder. Man kan känna sig lite låg eller orolig utan att veta varför eller trött.

När vi nu går in i vattenelementet så lugnar det ner sig. Här är tiden för återhämtning och reflektion. Vi behöver mer sömn och vila, men kör oftast på som vanligt. Så lyssna alltid på kroppen, annars är det lätt att vi hamnar i obalans och blir sjuka. Var också lyhörd för vad andra säger till dig. Stressiga julhelger kommer skapa obalans i kroppen och gör oss mer mottagliga för förkylningar mm så här är viktigt att vi bromsar upp och inte dränerar oss fullständigt på energi, utan ser till att vi får vila och återhämtning.

Vattenelementet representerar vår förmåga att överleva. Det är skaparen av allting men representerar även slutet. Det finns en övergångsperiod i form av vila och återhämtning i någonting som avslutas. En period där energi kan återladdas innan det startas upp igen.

Klä dig varmt när du går ut på promenader. Se till att få i dig frisk luft och lite av den korta dagens ljus. Väg upp energiförbrukande övningar med lugnare övningar som yoga, Tai Chi, andning och avslappning. Har du ett aktivt arbete kan du behöva mer lugnande övningar och om du har ett stillasittande kan du behöva mer stärkande och energigivande träning att balansera upp med. Gör gärna många upprepningar så att rörelser och positioner går djupare in i kropp och sinne. Börja meditera (om du inte redan gör det), börja varje dag en kort stund, kanske på morgonen innan du kliver upp, kanske på lunchen när du tar en promenad. Försök hitta en stund som fungerar för just dig.

Vattenelementets meridianer är njurar och urinblåsa, och var extra rädd om dessa organ och bli inte kall. Ha alltid en dyna eller liknande att sitta på i bilen när den är kall.

Hur ska vi då äta så här års?

Nu är ju en tid med mycket fest och godsaker. Men försök hålla en bra kost till vardags och unna dig något extra när du är bortbjuden. Man behöver inte ta av allt som bjuds och man behöver heller inte gå flera vändor på ex julbordet.

Ät varm mat så här års och gärna grytor och soppor. På vintern, vår kalla årstid, behöver vi värmande föda, mat som innehåller mycket yang. Vi måste äta sådant som hjälper oss att behålla och stärka energin i kroppen. Om man tex är frusen, blek, saknar energi och har dåliga blodvärden behöver man värma kroppens energi.

Undvik kall mat, kall dryck och salt. Ät inte för sent på kvällen och strunta definitivt i alla lågkaloridieter så här års. Så salladsbarerna som brukar vara lockande efter helgernas festmat ska du helst undvika nu. Ät inte mer än du förbrukar.

Julbord är ju populärt och många blir bjudna. Här är ju mycket kall mat, men uppväg med ex kokt potatis, grönkål och lutfisk.

Ät av klara sillinläggningar, lax, ägg, julskinka, vilt, kalkon, rostbiff, grönkål, lutfisk men undvik feta charkvaror, majonnäsblandningar, såser, bröd, dopp i grytan, janssons och prinskorv.

Välj en sak från dessertbordet, ex en bit ostkaka eller en bit ost och lite nötter. Ögat vill oftast ha mer än magen.

Undvik för mycket kolsyrad dryck och komplettera med vanligt vatten till övrig dryck. Här är det oftast mycket salt i maten vilket gör att vi dricker mer, och oftast då dryck med mycket kalorier i.

Äter du bara ett julbord under hela december så ät av allt, men blir du bjuden på fler så kan det vara bra att undvika ovanstående.

Bra mat på vintern:

Lammkött är nummer ett i styrka med mycket yang, mycket varmt kött.

Aubergine är mycket bra för hjärtat. Rå suger den upp fett i tarmarna, bra om man har problem med svullen mage.

Svart trädöronsvamp stärker hjärtat. Hjälper också till att rensa tarmen.

Vinäger

Rättika öppnar energierna.

Dadlar stärker vårt blod och är bra vid yrsel

Goujibär innehåller mycket näring, yin som stärker kroppen

Ingefära innehåller mycket yang, är bra vid kyla. Bra om man har ont i magen, mensont, och förkylningar.

Torkat sjögräs innehåller mycket jod, är bra för lymfsystemet. Stärker njurarna.

Chili tar bort gifter, innehåller mycket yang

Sesam stärker och är bra för hjärnan. Bra för hud och hår.

Räkor stärker njurar och hjärna

Tofu är mycket bra tillskott av protein, är bra vid bl a klimakteriebesvär. Innehåller mycket näring, yin.

Stjälkselleri är bra vid högt blodtryck

Lotusrot är supernäring, dessutom bra för huden.

Valnötter är bra för hjärnan

Passar på att önska en God Jul och ett Gott nytt år så hörs vi i januari igen!
Marie Seffel, Friskvårdmariseffel

Här bjuder jag på ett recept med lamm, aubergine och ingefära (om du har svårt att hinna med kan jag varmt rekommendera Kitchenwiz Kryddiga indiska lammgryta:))

2 gula lökar

600 g grytbitar av lammstek

7-8 dl vatten

3 auberginer

2 zucchini grön

2 paprikor i olika färger

2 krm svartpeppar

2 krm gurkmeja

1 krm ingefära

2 tsk salt

3 msk tomatpuré

1 dl krossade tomater

Skala, hacka och stek löken gyllenbrun i matfettet. Lägg därefter i de putsade lammgrytbitarna. Tillsätt 7-8 dl kokande vatten, tomatpuré, salt och kryddor. Koka köttet under lock i ca 30-40 minuter. Skär aubergine på längden i smala stavar. Skär zucchini i liknande stavar. Skär paprikan i långa bitar. Stek grönsakerna i ugn med lite olivolja på, ca 15 minuter i 200°C. Lägg de rostade grönsakerna överst på grytan och sjud i några få minuter.

Servera med ris och yoghurt smaksatt med lime.

BESTÄLL