fbpx

Marie Seffel – ”Du är vad du äter”.

Hur ska vi tänka kring mat denna årstid?

Vi ska tänka på att magen och mjälten är kroppen immunförsvar och vara lite extra rädda om dem så här års. Allt vi stoppar i oss nu och även hur vi lever i övrigt, dvs. sömn, stress och motion påverkar hur vi kommer att må i vinter. Vi fyller helt enkelt energi och kraft inför den kalla och mörka årstiden. Stressar vi mycket nu och slarvar med mat och sömn kommer förkylningarna som ett brev på posten.

  • Stärk kroppen med promenader/jogging och pilates-core träning
  • Skapa tid för dig själv och gör något du tycker om.
  • Sitt ner när du äter.
  • Njut av maten, ät lagom portioner och var medveten om att du äter. Undvik att samtidigt se på TV, läsa eller annat som tar bort fokus från måltiden.
  • Ät frukost, lunch och middag.

Sensommaren är en fuktig tid på året så undvik högraffinerad, förädlad mat. Undvik fet mat och socker så här års. Undvik även potatis om du har problem med värkande leder, den innehåller mycket stärkelse nu. Frossa i butikens grönsaksdisk. Det är nu vi verkligen kan passa på att äta närodlat och allt som skördas runt omkring oss. Kyckling och vit fisk är bra mat.

Du är vad du äter!

Tag vara på alla äpplen och gör en god och nyttig äppelpaj! Njut av en lagom stor bit paj med en kopp gott kaffe eller te, gärna ute om tillfälle ges och njut av sensommaren!

Äppelpaj – Smörj in en pajform med kokosolja eller smör, och skiva några äpplen och lägg i et fint mönster, strö kanel på. Rör ihop en deg av fiberhavregryn, kanel och honung tills det liknar en smuldeg. Strö över lite kokosflingor. Smula degen över äpplena och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras med naturell kvarg eller kesella smaksatt med äkta vaniljstång.

Sensommarhälsningar Marie Seffel
Friskvård-och massageterapeut, chiballinstruktör och kostrådgivare

BESTÄLL