fbpx

Marie Seffel om vikt och hälsa

Kan stress och viktproblem ha något samband? Borde jag inte gå ner i vikt om jag stressar runt, inte hinner äta och aldrig sover?

För vissa funkar det, en tid, sedan säger kroppen ifrån på annat sätt. Du kanske blir sjuk, får eksem eller blir oerhört trött. Då är det dags att dra i handbromsen på riktigt.
För andra kanske det är så att man går upp i vikt istället. Och det beror ofta på att man slarvar med maten, man äter utan att tänka och har egentligen ingen aning vad man stoppat i sig och kan tom tro att man inte ätit alls. Man blir ofta panikhungrig och då är det lätt hänt att det slinker ner både en och annan godisbit istället.

Hur hänger allt ihop?
Rent biologiskt är stress ett tillstånd då man får en ökad beredskap att tackla det som händer omkring oss, t.ex. om vi känner oss hotade eller blir arga. Då frisätts stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol.
När människan jagade sin egen föda var stressen en reaktion på att något skulle hända. Sinnena skärptes och man var på sin vakt. Adrenalinet pumpade. Men när bytet var fällt så slogs det av.
Sådan stress kallas positiv stress och är något vi kan hantera. Men när vi aldrig slår av den där strömbrytaren så är ju kroppen på helspänn hela tiden. Och det är då vi hamnar i en negativ stress.
Stress leder också till att frisättningen av fettsyror och socker, som ger energi till muskler och organ, ökar. Vid kortvarig stress stärks immunförsvaret som skydd mot angrepp, men vid långvarig stress utan återhämtning sker istället en försvagning av immunförsvaret. Halten av stresshormoner ökar, medan nivån av köns- och tillväxthormoner i blodet minskar. Vid stress förstärks vissa funktioner i kroppen som behövs just då, medan andra funktioner som till exempel matsmältning, tonas ned Går det tillräckligt långt så tar binjurarna stryk(där dessa ämnen produceras)och blir utmattade.

Vikten påverkas på det sätt att vi oftast slarvar med maten och äter mer onyttigt än vi tror. Vi sover sämre vilket gör att kroppen aldrig får riktig vila och denna ständiga försvarsposition gör att kroppen lagrar fett genom frisättningen av fettsyror och socker.

Otillräcklig vila, dryck, sömn, motion, näring, stimulans och avslappning är faktorer vi kan försöka ändra på för att orka med vardagen.
Hittar vi en balans här så kommer vi må bra och bidra till en hälsosam vikt och ett hälsosamt liv.

Vill du lära dig mer om hur man äter hälsosamt och få tips på återhämtning och hur man kan få ihop vardagen är du välkommen att boka tid hos mig.

Ett annat tips är ju att alltid ha Backup hemma i frysen. Näringsrik mat som ger dig tid för annat. Det är min räddare när jag kommer hem sena arbetskvällar.

Må gott och glöm inte att njuta av livet!
Marie Seffel, Friskvård Marie Seffel

BESTÄLL