fbpx

Camilla Danielsson – Kraften i en knopp!


Kraften i en knopp

När jag tittar ut hänger regndropparna tunga i magnoliaknoppens pälsmössa. En ljust rosa blomma spränger höljet, trotsar vädret, inställd sedan dinosauriernas tid på att komma ut just i detta ögonblick. Hela vintern har knopparna bidat sin tid på knotiga grenar och påmint mig om att det ska komma en ny vår. Nu är den här!

Jag väljer lättodlade och blomvilliga stjärnmagnolior ‘Royal Star’ och hybriderna ‘Leonard Messel’ (rosa, på bilden) och ‘Merril’ (vit). Under april översållas de nakna grenarna av väldoftande blommor. Bladen som kommer efter blomningen är glansigt gröna ända tills de går över i smörgult på hösten.

Plantera magnolian på våren

Magnolian vill stå vindskyddat och ljust, med plats att utvecklas naturligt. Vanlig trädgårdsjord går bra, gärna uppblandad med kompost och mull. Den är sedan urminnes tider fullkomlig i sin skönhet och behöver inte beskäras.

Låt magnolians blommor stråla ovanför en ljusgrön matta av flocknäva ‘Spessart’, en marktäckare som har allt. Den täcker snabbt jorden och behöver knappt städas på vårvintern. Magnolian blir glad om du inte gräver runt dess ytliga rötter så plantera marktäckarna samtidigt som trädet. Ska du plantera under en befintlig magnolia så lägg hellre på ett rejält lager kompostblandad mull och sätt små plantor i den. Vattna ordentligt så letar sig rötterna ner utan att skada magnolians.

Alternativ för kruka på altanen eller balkongen är uppstammad häggmispel. I mina ögon har den alla magnolians värden, förutom doften. Bladsprickningen på våren är enastående vacker och höstfärgen är röd. Flocknävan kan också planteras i krukan och kommer att hänga mjukt över kanten.

Bra att göra nu

Följ min steg-för-steg checklista för en bra arbetsordning på vårens skötsel.

Detta kan vänta

Det är helt galet vad mycket gödsel det säljs så här års. Inte minst specialgödsel till allt och inget – helt onödigt enligt min åsikt. Läs mer om trädgårdsnäring på det smarta sättet.

Utflyktstips

Den 24 april, nästa söndag, vallfärdar vi till Botaniska trädgården och rosablommande körsbärsträd. Det blir magiskt.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL