fbpx

Marie Seffel: Höst, vinter eller mittemellan

November är här och vi har haft alla möjliga väder de sista veckorna. Vet inte vilket som är bäst eller värst, och förkylningarna verkar komma från alla håll. Men snart är december här och det tänds ljus överallt och vips är det nyår, och vi går mot ljusare tider igen.

Så här års har vi mycket fukt i kroppen och kall mat ökar fukten. Därför passar varm mat bäst nu, gärna kyckling, vit fisk, kål och starka kryddor – undvika kalla sallader. Ät gärna så ren mat som möjligt, dvs utan tillsatser. Behöver du ha något snabbt är Kitchenwiz Backup suveräna att ha på lut i frysen.
Ett tips när man är och handlar är att om man inte förstår allt som står på innehållsförteckningen – köp det inte!

Undvik även hårt processad mat. Köp så långt det går frukt och grönt som är i säsong. Och bröd är inget dåligt livsmedel så länge det är bakat på bra råvaror. Håll det enkelt!

Och så ingefära! Denna fantastiska lilla rot. Ingefära borde finnas i varje kylskåp. Ät den färsk eller inlagd om du har problem med förkylningar, svullna bihålor, matsmältning, illamående och astma. Har du ledproblem, kalla händer o fötter, kronisk astma, svullen mage eller aptitlöshet använd den torkad. Farmakologiskt ser kineserna torkad och färsk ingefära som helt skilda örter.

Tillsätt ingefära i en kopp varmt vatten/te med lite honung. Tänk på att vattnet inte ska vara mer än 40 grader för att honungens goda egenskaper inte ska förstöras. Pressa i lite citron och drick. Kan med fördel sparas i kylen ett par dagar och intas som en shot.

I december är jag tillbaka med lite tips inför julen.

Varma Hälsningar
Marie Seffel

BESTÄLL