fbpx

Marie Seffel – ”Såhär tänker jag kring kost och hälsa”

Har fått det roliga uppdraget att blogga för Kitchenwiz om kost och hälsa.

Helena och Pär har jag känt sedan 1996 då jag började jobba på Råda Säteri. 2007 bytte jag inriktning helt efter många år i servicebranschen och började istället arbeta med träning och hälsa. Helena och jag är rätt lika när det kommer till planering. När vi har som mest att göra börjar vi alltid med något nytt, oftast ganska oprioriterat projekt. Så när jag nu satte mig ner vid köksbordet för att skriva och plötsligt ville göra något helt annat som att städa garderoben eller röja kökslådorna började jag småskratta när jag insåg vad jag höll på med…

Mitt första inlägg kommer helt enkelt att handla om hur jag tänker kring kost och hälsa.

Vår kropp är en maskin som behöver bränsle som i sin tur ger energi till cellerna och gör att vi har kraft och ork och mår bra. Ibland tankar vi med fel bränsle och det blir inte alltid så bra, ungefär som när vi häller fel bensin i bilen. Ibland tankar vi med för mycket bränsle och då blir det energi kvar, den energin omvandlas dessvärre till fett om vi inte gör av med den, och det kan i sin tur leda till sjukdomar som diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Vi behöver också återhämtning för att fungera optimalt, att hitta stunder där vi får slappna av.

Hur ska vi då tanka bäst?

Rena råvaror och minska på snabbmat och hel-halvfabrikat är en bra början, då ger vi kroppen bra näring. Jag lever mycket efter kinesisk kostlära men blandar även in vår västerländska mat.Den kinesiska kostläran bygger på de fem elementen och årstiderna. Just nu befinner vi oss i sensommaren och jordelementet.

Så hur ska vi då tänka kring mat denna årstid?

Allt vi stoppar i oss nu och även hur vi lever i övrigt, dvs sömn, stress och motion, påverkar hur vi kommer att må i vinter. Vi fyller helt enkelt energi och kraft inför den kalla och mörka årstiden. Stressar vi mycket nu och slarvar med mat och sömn kommer förkylningarna som ett brev på posten.

I veckan kommer mer tips här på bloggen om att vi är vad vi äter och jag delar även med mig av mitt favoritrecept på äppelpaj…

Sensommarhälsningar Marie Seffel
Friskvård-och massageterapeut, chiballinstruktör och kostrådgivare

BESTÄLL