fbpx

Marie Seffel: Håll ut nästa vecka lugnar det sig!

Oj vad 3 veckor går fort. Tyckte jag hade hur mycket tid som helst till nästa blogginlägg men tji fick jag. Jag har ändå lite tur för vi ligger just nu i bytet mellan två element och årstider, så jag har något jag verkligen brinner för att skriva om.

Förra inlägget handlade ju om jordelementet och sensommarens mat, och nästa vecka är det metallelementet och hösten. När man ligger lite mitt emellan två element kan det kännas lite stökigt, man kan vara lite ur balans eller känna sig allmänt hängig. Så känner du dig så nu, håll ut, nästa vecka lugnar det ner sig. Hösten/metallelementet infinner sig mellan veckorna 42-51.

Här är en liten beskrivning av hur man tänker kring hälsa i öst. Yin och Yang känner alla säker till som en symbol, men i öst är den väldigt viktig, den är balansen i allt. Vi har både yin och yang i oss men en del har mer av den ena eller andra och vi kan behöva balansera dessa. På hösten behöver vi alla stärka yin för att orka igenom vintern. Yin står för lugn, natten, månen och mörker. Yang står för energi, dagen, solen och ljus. I samspelet mellan yin och yang uppstår det som kallas Qi och som står för livets energi eller livskraft, den energi som tex får blodet att röra sig i kroppen. Vår energi rör sig i kroppen utmed särskilda energibanor, liknande vårt blodsystem och varje organ i kroppen har en särskild energirörelse. Så är tex leverns energi starkt uppåtgående och den som vi känner av när vi får huvudvärk. För att illustrera energirörelserna har man delat in dem i fem element, trä, eld, jord, metall och vatten. Man vill visa hur allting rör sig mellan olika faser, både i livet, i naturen och i vår kropp. Varje element har motsvarande organ i kroppen: Ibland känner vi oss trötta och tomma på energi och då bör vi se över vår livsstil, vi kanske dränerar oss på energi/qi genom för mycket arbete, aktiviteter eller bekymmer och för lite vila men det är också viktigt att fylla på vår energi med näringsriktig kost.

Metall står för höstens årstid. Metall är född djupt inuti jorden. Mineraler och ädelmetaller formar kristaller och ädelstenar, vilka är symboliska för detta element. Det står för kvällen då allt börjar lugna ner sig. Det står för hösten då naturen förbereder sig för de kallare och mörkare dagarna och nätterna. Metallens energi i kroppen tar tillvara på näring som samlas under denna period för att klara av klimatets förändringar. Metallens energi hjälper dig även med förmågan till ”let go”. Alltså att släppa taget om saker och ting och gå vidare. Städa ur allt skräp – och ställa saker på sin rätta plats! Har du något som tynger dig, släpp taget, det är bästa tiden för det nu. Styrkan från metallens energi hjälper dig att avgöra vad som känns rätt och fel. Ger dig en känsla av omdöme för att få möjlighet att se tydligare och klarare på saker och ting. Ta in livet!

Vad ska vi då äta så här års?

Lungor och tjocktarm är meridianerna , där näring tas upp. När vi intar mat och dryck filtrerar vi vårt digestiva system, där bland annat tjocktarmen ingår, vad som är bra och inte. Kvaliteten på det vi stoppar i oss och luften vi andas bestämmer kvaliteten på den energi som transporteras runt i kroppen och i blodet.

Bra mat är bönor gula, svarta och gröna, kyckling (stärkande och ger bra qi inför vintern), ingefära(värmer kroppens energi och stärker yin) Fisk och skaldjur (stärker yin, qi och blod, stora räkor är yang, krabba är yin), kål(stärker yin och är bra för huden) päron(stärker lungornas qi och stärker yin, rensar bort hosta och slem), mandlar (stärker huden, ät 7 st om dagen). Undvik rött kött och att äta enbart kall mat som ger fukt, ex sallad. Gå ut på regelbundna promenader och se till att få i dig mycket frisk luft både på hemmaplan och på arbetet. Men se till att inte vara ute för länge i kallt och blött väder. Klä dig varmt.

Arbeta extra på andningen i din träning. Om du tränar yoga se över dina andningstekniker. Maximera din lungkapacitet innan träning genom att öppna upp armarna ut åt sidorna och göra många stretchar. Yoga bakåtböjningar är också bra för lungorna. Låt andningen leda dina rörelser, framförallt i taichi/qigong.

Se till att ha bra kvalitet på din träning och ha gärna en återkommande rutin/mönster samt förfina den. Fokusera mer inåt på att uppleva inre rörelser, förändringar och budskap.

Idag bjuder jag på en fisk-och skaldjursgryta från öst, se nedan. Perfekt mat för kulna höstkvällar. På återseende och glöm inte att njuta av alla sprakande färger utomhus.

/Marie Seffel

Fisk-och skaldjursgryta från öst,4 pers

Lax 2 färska kotletter, Rödspätta 4 färska fileér , Pilgrimsmusslor 8 st, Tigerräkor 8-12 st
Ingefära 0,25 hg ,Purjolök 1 halv, gärna det gröna.
Stjälkselleri några stjälkar, Salladslök några stycken
Shitake och trattkantareller (torkad, blötlägg en stund innan)
Salt, Soya och oystersås.
Vatten 5-8 dl

Skölj sellerin och skär den i ett par cm bitar.
Skär salladslök i ett par cm bitar. Skär ingefära i små skivor
Häll olja i en wokpanna och lägg i ingefära, purjolöken och svampen.
Salta och soya och häll på vatten när löken mjuknat. Skär upp fisken i bitar och lägg i.
Tillsätt pilgrimsmusslorna och räkorna. Lägg i sellerin och salladslöken.
Häll över oystersås. Låt koka några minuter- klart. Servera med ris.

Smaklig måltid önskar Marie.