fbpx

Marie Seffel blev utmanad i veckan.

I veckan blev jag utmanad. Inte äta sötsaker förrän julafton. Eftersom utmanaren är dels en stor idrottsprofil och tränare inom boxning och vi dels hänger på samma gym, så kunde jag helt enkelt inte säga nej, när uppmaningen kom … häng på! Så nu blir det inga bullar, kakor, läsk, saft eller smågodis innan julafton. Egentligen borde det inte vara så svårt, för jag dricker varken läsk, saft eller äter smågodis. MEN bullar och choklad är ju väldigt gott. Och då slog det mig att det är precis så här många kostkunder säger till mig när de vill ha hjälp med vikten. Att de inte upplever att de äter så mycket sött men ändå går de inte ner i vikt.

För som konsument blir man ofta ganska lurad. Man läser på löpsedlarna att det är sååå nyttigt med mörk choklad, kokos och nötter och det görs chokladbars som aldrig förr. Och visst, det är nyttiga fetter och antioxidanter i mörk choklad och nötter, MEN det är inte mindre kalorier. Mjölkchoklad och mörk choklad har samma mängd kalorier även om mjölkchokladen har sämre innehåll, och nötter är väldigt energitäta, dvs en påse cashewnötter på 100 gram innehåller ca 560 kcal. 100 gram valnötter innehåller ca 700 kcal.

Så man äter glatt nötter och mörk choklad på fredagsmyset och tror att det är bra, men vill du ner i vikt är det inte riktigt lika bra. Så valet för hälsan är att det är bra fetter, men vill du ner i vikt så behöver du minska på mängden.

Man blir även lurad av fettfri fruktyoghurt och smaksatt kvarg. Där finns en stor sockerfälla. Kan finnas så mycket som upp till 40 sockerbitar i en liter fruktyoghurt! Allt som har tillsatt fruktsmak=socker. Så den där nyttiga hallonkvargen blev helt plötsligt inte så nyttig. Kolla på baksidan av produkten hur många gram socker det finns. Köp naturell kvarg eller yoghurt istället och ta lite frysta bär eller skivad banan och kanel i istället.

Det enklaste sättet att se över sin kost oavsett om det är ett val för hälsan eller att gå ner i vikt, är att skriva ner allt man äter och dricker under en vecka. Det kan bli ganska många kaffelatte och fika och småätande under en vecka, som man helt enkelt inte tänker på.

Hur mycket kalorier ska man då äta per dag?

Basalomsättning är ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt.

Kroppen använder en viss mängd energi under dygnet utan att den utför någon egentlig fysisk aktivitet, det vill säga då individen är vaken men befinner sig i vila. Det går åt en hel del energi bara för att hålla kroppen igång. De inre organen ska fungera, hjärtat ska slå, hjärnan ska koppla och så vidare.

Basalomsättningen varierar från person till person och styrs delvis av arvsmassan. Det som påverkar är bland annat hur bra kroppen är på att ta upp mat, lagra och förbränna den. Basalmetabolismen är generellt högre för män än för kvinnor.

En kvinna behöver ca 2000-2400 kcal per dag och en man ca 2400-2800 kcal per dag. Tränar man mycket och hårt behöver man mer energi. Om man vill minska i vikt behöver man helt enkelt mindre energi. 1 kilo fett innehåller 7000 kcal så vill du minska 1 kilo fettmassa i veckan behöver du äta 1000 kcal mindre per dag. 0,5 kilo i veckan=500 kcal mindre per dag. Fördelningen bör vara ca 30% protein, 30 % fett och 40% kolhydrater(mestadels från grönsaker).

Tänk på att äta näringsriktig mat om du ska ner i vikt, dvs mat som mättar bra och ger bra näring. Undvik snabbmat och socker samt använd en app i mobilen där du kan lägga in allt du äter. Även om vi inte ska ner i vikt är det bra att se till att kroppen får näringsriktig mat, så vi håller oss friska och orkar mer.

Höstlovshälsningar Marie

Idag bjuder jag på ett recept från Allt om mat på kål. Kål är i säsong just nu och ett fantastisk livsmedel som är både billigt, kalorisnålt och hälsosamt.

Receptet är för 4 personer och passar utmärkt till en grillad kyckling eller lax.

1 tsk

spiskummin

80 g

ruccola

1 tsk

flingsalt

1 burk

kikärter (400 g)

1 st

citron, rivet skal och saft

1 l

finstrimlad vit- eller rödkål

0,5 dl

Olivolja

Skölj kikärterna och blanda med olja, citronskal, citronsaft, spiskummin och salt. Vänd ner kålen och blanda i ruccolan.

BESTÄLL