Marie Seffel: Håll ut nästa vecka lugnar det sig!

Oj vad 3 veckor går fort. Tyckte jag hade hur mycket tid som helst till nästa blogginlägg men tji fick jag. Jag har ändå lite tur för vi ligger just nu i bytet mellan två element och årstider, så jag har något jag verkligen brinner för att skriva om.

Förra inlägget handlade ju om jordelementet och sensommarens mat, och nästa vecka är det metallelementet och hösten. När man ligger lite mitt emellan två element kan det kännas lite stökigt, man kan vara lite ur balans eller känna sig allmänt hängig. Så känner du dig så nu, håll ut, nästa vecka lugnar det ner sig. Hösten/metallelementet infinner sig mellan veckorna 42-51.

Här är en liten beskrivning av hur man tänker kring hälsa i öst. Yin och Yang känner alla säker till som en symbol, men i öst är den väldigt viktig, den är balansen i allt. Vi har både yin och yang i oss men en del har mer av den ena eller andra och vi kan behöva balansera dessa. På hösten behöver vi alla stärka yin för att orka igenom vintern. Yin står för lugn, natten, månen och mörker. Yang står för energi, dagen, solen och ljus. I samspelet mellan yin och yang uppstår det som kallas Qi och som står för livets energi eller livskraft, den energi som tex får blodet att röra sig i kroppen. Vår energi rör sig i kroppen utmed särskilda energibanor, liknande vårt blodsystem och varje organ i kroppen har en särskild energirörelse. Så är tex leverns energi starkt uppåtgående och den som vi känner av när vi får huvudvärk. För att illustrera energirörelserna har man delat in dem i fem element, trä, eld, jord, metall och vatten. Man vill visa hur allting rör sig mellan olika faser, både i livet, i naturen och i vår kropp. Varje element har motsvarande organ i kroppen: Ibland känner vi oss trötta och tomma på energi och då bör vi se över vår livsstil, vi kanske dränerar oss på energi/qi genom för mycket arbete, aktiviteter eller bekymmer och för lite vila men det är också viktigt att fylla på vår energi med näringsriktig kost.

Metall står för höstens årstid. Metall är född djupt inuti jorden. Mineraler och ädelmetaller formar kristaller och ädelstenar, vilka är symboliska för detta element. Det står för kvällen då allt börjar lugna ner sig. Det står för hösten då naturen förbereder sig för de kallare och mörkare dagarna och nätterna. Metallens energi i kroppen tar tillvara på näring som samlas under denna period för att klara av klimatets förändringar. Metallens energi hjälper dig även med förmågan till ”let go”. Alltså att släppa taget om saker och ting och gå vidare. Städa ur allt skräp – och ställa saker på sin rätta plats! Har du något som tynger dig, släpp taget, det är bästa tiden för det nu. Styrkan från metallens energi hjälper dig att avgöra vad som känns rätt och fel. Ger dig en känsla av omdöme för att få möjlighet att se tydligare och klarare på saker och ting. Ta in livet!

Vad ska vi då äta så här års?

Lungor och tjocktarm är meridianerna , där näring tas upp. När vi intar mat och dryck filtrerar vi vårt digestiva system, där bland annat tjocktarmen ingår, vad som är bra och inte. Kvaliteten på det vi stoppar i oss och luften vi andas bestämmer kvaliteten på den energi som transporteras runt i kroppen och i blodet.

Bra mat är bönor gula, svarta och gröna, kyckling (stärkande och ger bra qi inför vintern), ingefära(värmer kroppens energi och stärker yin) Fisk och skaldjur (stärker yin, qi och blod, stora räkor är yang, krabba är yin), kål(stärker yin och är bra för huden) päron(stärker lungornas qi och stärker yin, rensar bort hosta och slem), mandlar (stärker huden, ät 7 st om dagen). Undvik rött kött och att äta enbart kall mat som ger fukt, ex sallad. Gå ut på regelbundna promenader och se till att få i dig mycket frisk luft både på hemmaplan och på arbetet. Men se till att inte vara ute för länge i kallt och blött väder. Klä dig varmt.

Arbeta extra på andningen i din träning. Om du tränar yoga se över dina andningstekniker. Maximera din lungkapacitet innan träning genom att öppna upp armarna ut åt sidorna och göra många stretchar. Yoga bakåtböjningar är också bra för lungorna. Låt andningen leda dina rörelser, framförallt i taichi/qigong.

Se till att ha bra kvalitet på din träning och ha gärna en återkommande rutin/mönster samt förfina den. Fokusera mer inåt på att uppleva inre rörelser, förändringar och budskap.

Idag bjuder jag på en fisk-och skaldjursgryta från öst, se nedan. Perfekt mat för kulna höstkvällar. På återseende och glöm inte att njuta av alla sprakande färger utomhus.

/Marie Seffel

Fisk-och skaldjursgryta från öst,4 pers

Lax 2 färska kotletter, Rödspätta 4 färska fileér , Pilgrimsmusslor 8 st, Tigerräkor 8-12 st
Ingefära 0,25 hg ,Purjolök 1 halv, gärna det gröna.
Stjälkselleri några stjälkar, Salladslök några stycken
Shitake och trattkantareller (torkad, blötlägg en stund innan)
Salt, Soya och oystersås.
Vatten 5-8 dl

Skölj sellerin och skär den i ett par cm bitar.
Skär salladslök i ett par cm bitar. Skär ingefära i små skivor
Häll olja i en wokpanna och lägg i ingefära, purjolöken och svampen.
Salta och soya och häll på vatten när löken mjuknat. Skär upp fisken i bitar och lägg i.
Tillsätt pilgrimsmusslorna och räkorna. Lägg i sellerin och salladslöken.
Häll över oystersås. Låt koka några minuter- klart. Servera med ris.

Smaklig måltid önskar Marie.

Malin, Hälsa mera: Antingen eller. Eller både och?

Och helt plötsligt är september slut! Vad hände? Jag har ju inte hunnit hitta den där ordningen och strukturen än, har inte kommit in i vardagslunken efter sommaren och snart är det jul. Äh, det kanske inte är någon idé att jag börjar idag med allt det där som jag vill göra: alla träningspass, jag vill träna, all nyttig mat jag vill äta, alla timmars sömn jag vill sova, alla glada skratt jag vill skratta tillsammans med familj och vänner. Jag tar det nästa år…

Eller? De flesta av oss (typ jag) har en förmåga att gå all in och tänka att nu jäklar! Nu kör jag liksom, ändrar på alla dåliga vanor samtidigt och tror att jag måste välja antingen hälsa hela vägen eller ingen hälsa alls. Fel, fel, fel! Livet består ju i själva verket av massor med både och. Det är fullt möjligt att äta både nyttigt och onyttigt och ändå ta några små steg åt det mer hälsosamma. Det är inte alls dumt att träna några dagar i veckan och vardagsmotionera och hänga i soffan andra dagar. Det är inte hela världen om du inte sover gott en natt, du kan ju sova gott nästa natt.

Har du inte kommit igång med alla de storartade hälsoplaner du hade i slutet av sommaren är det absolut idé att börja nu. Göra något litet. Något enkelt. Som att välja ett gott svenskt höstäpple istället för en chokladbit, ta en långsam promenad om du inte orkar ta en snabb, skratta ett kort och gott skratt, istället för inget skratt alls. Ja, du fattar: hälsa är inte antingen eller. Det är både och. Precis som resten av livet!

För mig är hälsa en skön själ, en hjulande hjärna, en klipsk kropp och glada ögon och det kommer jag att berätta mer om på här på Kitchenwiz-bloggen. Hoppas att du vill hänga med på hälsoäventyr! Det är inte så himla krångligt egentligen. Det är inte antingen eller. Det är både antingen och eller.

Och bara för att du har bestämt dig för att inte vänta till nästa år, utan vill hälsa mera™ redan nu får du chansen att vinna en föreläsning med löpartema (ja, jag kommer säkert att skriva en del om löpning här också). På lördag är det urpremiär av tidernas löparkonvent The Runner´s Convention (i Askim Badminton Clubs lokaler)

Instagramma en bild med hashtaggen #hälsameranu och pinga @halsameramalin senast fredag 2/10 kl 12.00 om du vill höra Markus Torgeby, Lonesome runners eller Frida Södermark prata.

Heja dig!

//Malin

Vid nattduksbordet

Har alltid ett block bredvid mig när jag går och lägger mig, det är då huvudet passar på att gå i total spinn och allt från små till stora saker snurrar runt runt i en mindre härlig röra. Det är då man kan få rysning genom hela kroppen av insikten att man samma dag glömt föräldramötet eller viktig (men urbota tråkig) blankett till någon myndighet ligger kvar på skrivbordet fast man borde ha postat den.

Att då tro att man skall kunna somna i lugn och ro utan att skriva av sig en ”todo-lista” är lika dumt som att lova att följa med uber-vältränad medmänniska på aerobicspass tidigt på morgonen. Då sover man inte heller gott…

Bredvid mig ligger också hög med böcker, överst just nu är en av Robin Sharmas vägledningsböcker. Vissa råd blir jag bara irriterad över, men de flesta är väldigt sanna, egentligen fånigt enkla, men ändå så svåra att få till…

”Släng tv-n, se komedier (osäker hur utan förstnämnda tv), var en hjälte, umgås med dem du tycker om, prata mindre – lyssna mer (!), gå i skogen… och som avslut – det räcker inte att veta vad man skall göra, man måste också handla i enighet med den vetskapen för att det skall hända något…”

I helgen ska jag gå i skogen med mina närmsta, alldeles tyst och bara lyssna!

Höstsköna hälsningar
Helena Hamberger

Marie Seffel – ”Du är vad du äter”.

Hur ska vi tänka kring mat denna årstid?

Vi ska tänka på att magen och mjälten är kroppen immunförsvar och vara lite extra rädda om dem så här års. Allt vi stoppar i oss nu och även hur vi lever i övrigt, dvs. sömn, stress och motion påverkar hur vi kommer att må i vinter. Vi fyller helt enkelt energi och kraft inför den kalla och mörka årstiden. Stressar vi mycket nu och slarvar med mat och sömn kommer förkylningarna som ett brev på posten.

  • Stärk kroppen med promenader/jogging och pilates-core träning
  • Skapa tid för dig själv och gör något du tycker om.
  • Sitt ner när du äter.
  • Njut av maten, ät lagom portioner och var medveten om att du äter. Undvik att samtidigt se på TV, läsa eller annat som tar bort fokus från måltiden.
  • Ät frukost, lunch och middag.

Sensommaren är en fuktig tid på året så undvik högraffinerad, förädlad mat. Undvik fet mat och socker så här års. Undvik även potatis om du har problem med värkande leder, den innehåller mycket stärkelse nu. Frossa i butikens grönsaksdisk. Det är nu vi verkligen kan passa på att äta närodlat och allt som skördas runt omkring oss. Kyckling och vit fisk är bra mat.

Du är vad du äter!

Tag vara på alla äpplen och gör en god och nyttig äppelpaj! Njut av en lagom stor bit paj med en kopp gott kaffe eller te, gärna ute om tillfälle ges och njut av sensommaren!

Äppelpaj – Smörj in en pajform med kokosolja eller smör, och skiva några äpplen och lägg i et fint mönster, strö kanel på. Rör ihop en deg av fiberhavregryn, kanel och honung tills det liknar en smuldeg. Strö över lite kokosflingor. Smula degen över äpplena och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras med naturell kvarg eller kesella smaksatt med äkta vaniljstång.

Sensommarhälsningar Marie Seffel
Friskvård-och massageterapeut, chiballinstruktör och kostrådgivare

Marie Seffel – ”Såhär tänker jag kring kost och hälsa”

Har fått det roliga uppdraget att blogga för Kitchenwiz om kost och hälsa.

Helena och Pär har jag känt sedan 1996 då jag började jobba på Råda Säteri. 2007 bytte jag inriktning helt efter många år i servicebranschen och började istället arbeta med träning och hälsa. Helena och jag är rätt lika när det kommer till planering. När vi har som mest att göra börjar vi alltid med något nytt, oftast ganska oprioriterat projekt. Så när jag nu satte mig ner vid köksbordet för att skriva och plötsligt ville göra något helt annat som att städa garderoben eller röja kökslådorna började jag småskratta när jag insåg vad jag höll på med…

Mitt första inlägg kommer helt enkelt att handla om hur jag tänker kring kost och hälsa.

Vår kropp är en maskin som behöver bränsle som i sin tur ger energi till cellerna och gör att vi har kraft och ork och mår bra. Ibland tankar vi med fel bränsle och det blir inte alltid så bra, ungefär som när vi häller fel bensin i bilen. Ibland tankar vi med för mycket bränsle och då blir det energi kvar, den energin omvandlas dessvärre till fett om vi inte gör av med den, och det kan i sin tur leda till sjukdomar som diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Vi behöver också återhämtning för att fungera optimalt, att hitta stunder där vi får slappna av.

Hur ska vi då tanka bäst?

Rena råvaror och minska på snabbmat och hel-halvfabrikat är en bra början, då ger vi kroppen bra näring. Jag lever mycket efter kinesisk kostlära men blandar även in vår västerländska mat.Den kinesiska kostläran bygger på de fem elementen och årstiderna. Just nu befinner vi oss i sensommaren och jordelementet.

Så hur ska vi då tänka kring mat denna årstid?

Allt vi stoppar i oss nu och även hur vi lever i övrigt, dvs sömn, stress och motion, påverkar hur vi kommer att må i vinter. Vi fyller helt enkelt energi och kraft inför den kalla och mörka årstiden. Stressar vi mycket nu och slarvar med mat och sömn kommer förkylningarna som ett brev på posten.

I veckan kommer mer tips här på bloggen om att vi är vad vi äter och jag delar även med mig av mitt favoritrecept på äppelpaj…

Sensommarhälsningar Marie Seffel
Friskvård-och massageterapeut, chiballinstruktör och kostrådgivare

Nystart!

Efter 6 års veckobrev med kaos, borttappade stövlar och längtan efter struktur känns det som att vi behöver lite förändring. Förändring är bra! Så idag lanserar vi vår blogg som kommer att uppdateras veckovis, förhoppningsvis oftare. Här kommer man få följa våra dagar på Kitchenwiz. Jag har även glädjen att presentera två stycken gästbloggare som kommer att skriva med jämna mellanrum.

Malin Lundskog, Hälsa mera har vi fått följa tidigare, men nu blir det tätare och med fokus på hälsa både mentalt och fysiskt. Malin passar på att skicka med en viktig hälsning:

”-Jag har fullt upp just nu, kommer till tangentbordet först vecka 40. Bland annat värmer jag upp inför årets viktigaste lopp Running for Change. Alla anmälningsavgifter går oavkortat till Hungerprojektet och välgörenhet. Loppet går av stapeln på söndag, Slottsskogen 5 eller 10 km. Här har du chansen att springa eller gå för både din egen och andras förändring;-) Läs mer här>>”

Marie Seffel, Friskvårdmarieseffel.se har på olika sätt varit med oss sedan Rådatiden, först restaurangchef under många år, men har sedan dess utbildat sig till både friskvårdsterapeut, cert massageterapeut, chiballinstruktör och framförallt licensierad kostrådgivare. Härliga råd om kost och hälsa utan pekpinnar utlovas.

Vi har också utökat Kitchenwiz-familjen:

Susanna Svanholm har börjat som kundansvarig sedan augusti och finns på kontoret, glad att hjälpa till när du har frågor och funderingar.

Johan Tällberg duktig kock med lång erfarenhet finns på plats bland kastrullerna för att ytterligare höja smakupplevelsen från köket.

Vi återkommer med mer ingående presentation av dessa och våra övriga medarbetare.

Ha en riktigt skön avslutning på veckan!

Matglada hälsningar Helena o co

BESTÄLL