fbpx

Kvalitetstid!

Många av oss presterar, både på jobbet och hemma. Vi är helt enkelt jäkligt bra på det vi gör. Och vill vara ännu bättre! Det är mänskligt och det är ju vår vilja att förbättras och utvecklas som för världen vidare. Ibland till det bättre, ibland till det sämre. Till det sämre hör det där med att bara tänka kvantitet, att inte kunna sätta ord på det subjektiva, på känslan. Att inte ens lägga märke till känslan utan bara köra på. För så står det i appen. Så säger pulsklockan. Så tycker någon annan. Inte undra på att veckorna liksom bara rullar på…

Jag tror att vi mår bättre av kvalitetstid än kvantitetstid, även om kvalitén kanske inte kommer förrän efter en viss kvantitet… Men mer om det kan du läsa här: Kvalificera dig och i höstas intervjuade jag därför ett gäng kvinnor om vad det är som är så viktigt med hälsan och varifrån det dåliga samvetet de flesta uttrycker kring hälsa kommer. Gissa? Exakt! Det dåliga samvetet kom från att de satte upp mål på vad de borde äta (och inte äta!), på hur mycket, hur intensivt och hur ofta de borde träna och hur många kilon de borde tappa för att vara nöjda med sig själva. När vi pratade om vad det är som egentligen är viktigt med hälsan fanns inte en enda siffra med i diskussionen. Inte en enda kilometer, ett enda antal, en enda kalori eller ett enda kilo. Hälsan handlade om glädje! Om frihet! Och om styrka! Den handlade alltså om något så diffust som känslor och när de här kvinnorna satte ord på de känslorna fick träningen, maten och sömnen en helt annan innebörd. En viktigare innebörd. En innebörd som visade känslor.

För mig är löpning ett fenomen som ger glädje, frihet och styrka och alla känslor på en och samma gång. Det är som livet. Det är livet! Med motlut och medvind, monotona perioder och asjobbiga sträckor, uppgivenhet och glädjefnatt, skratt och tårar, smärta och eufori… Titta bakom siffrorna, där kommer du att hitta din grej. Och när du hittar den? Då bjuder du dig själv på hur mycket livskvalitet som helst. Smakar mycket bättre än livskvantitet, eller hur?!

Heja dig!

Malin

Ps. Vill du också få mer spring i benen och hitta livskvalitet med hjälp av löpning? Häng med mig till Vrångö på fredag. Kvalitetsträning, helt vanlig löpning och glada skratt står på menyn. Kolla här: spring in våren med Malin

Pps. Du vet väl att jag bjuder på energi? Kolla in hälsamera.se högst upp på sidan. Välkommen!

Rastlös, håglös…?

Nu är snart våren här på riktigt. Vecka 10 är sista veckan i vattenelementet och sedan går vi över i träelementet och årstid våren.

Så nu kan det vara lite stökigt igen då vi ska in i ett nytt element. Man kan känna sig rastlös, håglös och lättirriterad utan att veta riktigt varför.

Det blir bättre men vi kan ändå försöka hjälpa lite på traven. Ät regelbundet och tugga maten väl. Sitt ner när du äter och skippa sociala medier och tv medans du äter. Ät lätt och ren mat. Minska på vitt socker och vete och ät extra grönt och frukt. Blodapelsiner är i säsong nu, köp hem och gör en god efterrättssallad på blodapelsin med lite kokos och rostade pumpafrön.

Börja dagen med några enkla qigongövningar där du sträcker på dig i sängen innan du går upp, sitt sedan på sängkanten och gör en cirkel med armarna över huvudet medans du andas in, låt sedan händerna sjunka ner framför kroppen medans du andas ut. Upprepa 3 ggr. Den här övningen kan du även göra under dagen när du behöver fylla på med energi.
Gå en promenad och var närvarande, se vad som händer omkring dig i naturen, vilka färger ser du, vilka ljud hör du och vilka dofter känner du…

Nästa gång kommer jag gå in på hur vi kan tänka kring mat och hälsa i träelementet.

Må gott!
Marie Seffel, Friskvårdmarieseffel

7-årsdagen närmar sig

På tisdag är det 7 år sedan vi fick nyckeln till Kitchenwiz kök och lokaler. Under 7 år har det hänt en del, vi har utvecklats, vi har blivit fler och framförallt har vi fått fler och fler kunder.

Detta veckobrevet vill jag ägna åt att skicka en varm, glad och tacksam hälsning till er alla som hejar på, kommer med synpunkter (både ris och ros) och alla er som vi utvecklat en härlig personlig relation till. TACK!

Roade mig med att googla 7 år och kom då in på barnuppfostran, mycket stämmer in på oss som 7-årigt företag också…

  • ”Vid 7 år brukar barnet gå in i en lugnare fas igen, efter den rastlösa 6-årsåldern. Det är visserligen ofta full fart på 7-åringen som vill göra allt på en gång. Men barnet kan sitta stilla åtminstone korta stunder, behärskar sin kropp bättre och kan koordinera sina rörelser.”

Direkt översatt till Kitchenwiz – wow, ska vi få en lugn fas? Det har inte hänt så långt jag kan minnas… Men visst känner vi vår verksamhet bättre och kan koordinera våra nästa steg något mer kontrollerat.

  • ”Det är inte ovanligt att barnet går in i en lite inåtvänd, stillsam period. Vill gärna kunna stänga sin dörr. Behovet av avskildhet måste respekteras, 7-åringen behöver tid att tänka och sortera, skapa balans. Barnet blir också mer medvetet om sin kropp, börjar låsa om sig på toaletten och vill kanske inte visa sig naket.”

Aaha, det är därför det är svårare att skriva veckobrev nuförtiden. Har varit väldigt öppen om kaosen i vår vardag, nu vill vi gå in i en stillsammare period…? Näää! Stämmer inte!!
Men visst planerar vi och försöker skapa balans – alltid!

  • ”Men också 7-åringen kan ha snabba växlingar mellan glädje och dysterhet, mod och rädsla.”

YES!! Pendlar mellan hopp och förtvivlan. Inte för att livet är jobbigt, men man vill ju så mycket och ibland finns inte orken. Igår skulle detta veckobrevet skickats, men denna kroppen kraschade i soffan.

  • – 7-åringar har ofta ett behov av att visa sig duktiga och behöver beröm och uppmuntran. Det är vanligt att de är ganska självkritiska.

Och då är vi tillbaka till att säga tack för att ni nära, kära, fjärran tar er tid att klappa på axeln ibland eller säga att vi är duktiga.

Ha världens bästa och skönaste helg i utlovade solen, det är du värd!!
Hälsar Helena Hamberger o co

Marie Seffel om vikt och hälsa

Kan stress och viktproblem ha något samband? Borde jag inte gå ner i vikt om jag stressar runt, inte hinner äta och aldrig sover?

För vissa funkar det, en tid, sedan säger kroppen ifrån på annat sätt. Du kanske blir sjuk, får eksem eller blir oerhört trött. Då är det dags att dra i handbromsen på riktigt.
För andra kanske det är så att man går upp i vikt istället. Och det beror ofta på att man slarvar med maten, man äter utan att tänka och har egentligen ingen aning vad man stoppat i sig och kan tom tro att man inte ätit alls. Man blir ofta panikhungrig och då är det lätt hänt att det slinker ner både en och annan godisbit istället.

Hur hänger allt ihop?
Rent biologiskt är stress ett tillstånd då man får en ökad beredskap att tackla det som händer omkring oss, t.ex. om vi känner oss hotade eller blir arga. Då frisätts stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol.
När människan jagade sin egen föda var stressen en reaktion på att något skulle hända. Sinnena skärptes och man var på sin vakt. Adrenalinet pumpade. Men när bytet var fällt så slogs det av.
Sådan stress kallas positiv stress och är något vi kan hantera. Men när vi aldrig slår av den där strömbrytaren så är ju kroppen på helspänn hela tiden. Och det är då vi hamnar i en negativ stress.
Stress leder också till att frisättningen av fettsyror och socker, som ger energi till muskler och organ, ökar. Vid kortvarig stress stärks immunförsvaret som skydd mot angrepp, men vid långvarig stress utan återhämtning sker istället en försvagning av immunförsvaret. Halten av stresshormoner ökar, medan nivån av köns- och tillväxthormoner i blodet minskar. Vid stress förstärks vissa funktioner i kroppen som behövs just då, medan andra funktioner som till exempel matsmältning, tonas ned Går det tillräckligt långt så tar binjurarna stryk(där dessa ämnen produceras)och blir utmattade.

Vikten påverkas på det sätt att vi oftast slarvar med maten och äter mer onyttigt än vi tror. Vi sover sämre vilket gör att kroppen aldrig får riktig vila och denna ständiga försvarsposition gör att kroppen lagrar fett genom frisättningen av fettsyror och socker.

Otillräcklig vila, dryck, sömn, motion, näring, stimulans och avslappning är faktorer vi kan försöka ändra på för att orka med vardagen.
Hittar vi en balans här så kommer vi må bra och bidra till en hälsosam vikt och ett hälsosamt liv.

Vill du lära dig mer om hur man äter hälsosamt och få tips på återhämtning och hur man kan få ihop vardagen är du välkommen att boka tid hos mig.

Ett annat tips är ju att alltid ha Backup hemma i frysen. Näringsrik mat som ger dig tid för annat. Det är min räddare när jag kommer hem sena arbetskvällar.

Må gott och glöm inte att njuta av livet!
Marie Seffel, Friskvård Marie Seffel

Kassarullbandets sanningar

Sista veckorna har båda barnen varit ordentligt sjuka. Då kopplas automatiskt curlingmamman in och frågar med len röst.

– Är du sugen på något speciellt?
Så dum fråga, för svaret är ju inte blodgrapefrukt eller liten skål med mandlar. Nu passas det på! – Fryspizza, makaroner, risifrutti, läsk, gärna toppat med chips!

Så där står man i lokala butiken med kassarullbandet fullproppat med skräpmat i olika former där det nyttigaste visar sig vara en gurka – visserligen ekologisk men…!

Utanför står Kitchenwiz-bilen med skyltning om att äta god vällagad mat! Ska man då ta upp huvan och gömma sig lite eller är det kanske så att man faktiskt får ta att det inte alltid blir som man önskar…

Ha en skön vecka och se ut, det är faktiskt ljusare för varje dag som går:)
Helena Hamberger

Malin Lundskog: Så här blir du glad, fri och stark!

Det här ändå breaking news: konditionsträning är inte bara bra träning för hjärnan. Det är den bästa! Både du och jag har vetat att det är bra att flåsa och svettas regelbundet för det gör oss glada, pigga och kreativa samtidigt som vi får lättare att slappna av och sover bättre. Men att det inte finns något bättre sätt att hålla hjärnan i form på – det gör mig så himla glad! Visst, jag löser gärna sudoku och korsord och annat som är bra hjärnträning, men jag springer mycket hellre i skogen! Det gör ju susen för både kroppen och knoppen.

Även om regelbunden konditionsträning är roten till allt gott, i alla fall om du frågar mig, så finns det en del annat vi behöver för ökad glädje, frihet och styrka. Jag arbetar med hälsan i fokus, för har du inte hälsan är det det enda du tänker på (typ): om jag bara blir frisk så ska jag… Om jag inte hade så ont i ryggen, så skulle jag…

Här kommer mina fyra mest fenomenala bästa tips för dig som vill bli glad, fri och stark med hälsan i fokus:

1. Svettas och flåsa! Helst utomhus. Nu snackar vi glädjehormoner och rörelse framåt som gör det svårt att tänka bakåt, en kropp som inte stoppar dig och ökad mental och fysisk styrka.

2. Umgås! Kramas och klappa katten – kroppskontakt kickar igång måbra-hormoner och lindrar smärta, låt dig peppas av andras ”kom igen!” och inspireras av dina medmänniskors tankar.

3. Ät! Jo, det finns gladmat:). Lita på din magkänsla, fri från dieter. Bygg upp dig med bra mat och massor med frukt och grönsaker. Och gott samvete.

4. Vila! Vila bort grinighet (det är inte bara gnälliga barn som behöver mat och vila), återhämta dig för att bygga upp kroppen och vila knoppen med motion.

Svårare än så är det inte! Testa själv ett tag, det är du verkligen värd! Vill du ha 10 energitips rätt i din mailkorg? Klicka här för mer energi!

Heja dig, friskt humör!

//Malin

(Nu finns det säkert någon som tycker att jag borde vara lite gladare, piggare, mer kreativ, avslappnad och sova ännu bättre med tanke på hur mycket kondition jag tränar. Men, ni som tänker så: allt är relativt…)

Marie Seffel: Nya vanor

Nu är vi inne på nytt år och många vill komma igång med nya projekt. Det brukar vara lång kö till gympassen så här års och till salladsdiskarna i affären likaså.

Jag skulle vilja tipsa om att skynda långsamt. Försök inte ändra allt på en gång utan ta en sak i taget. Kan vara att ex börja äta frukost eller en bättre frukost om man känner att man slarvar, äta långsammare och sitta ner när man äter. Varför inte försöka samla familjen till middag åtminstone någon/några dagar i veckan och kanske laga mat tillsammans. Har du ont om tid finns ju Back-Up, helt utan tillsatser och med Äkta vara. Ät av allt i kostcirkeln, välj lite mindre portioner och se till att äta varm och lagad mat, gärna grytor. Salladsdiskarna går bort så här års, dels för att det är kall och fuktig mat som vi helst inte ska äta på vintern och kall buffémat är bra att undvika i förkylningstider. Och strunta i alla bantningstips, de funkar i en kvart, sen är man på ruta ett igen. Vill du följa en kost, ex GI, LCHF eller 5:2, så gör det om den passar dig, men då ska du ändra den till en vana och inte sluta efter några veckor, då finns det nämligen inget som funkar om man alltid går tillbaka till sina gamla matvanor.

Enkelt tips! Ät frukost, lunch och middag och låt magen vila 12 timmar på natten, ex 19-07 eller 20-08(se längre ner om organklockorna) då har du en bra grund att stå på som är hälsosam och lätt att följa.

Fundera på vilken ovana du skulle vilja ändra på till en god vana när det gäller mat, vill du ex följa en kostplan, äta mer/mindre, sluta med kakor etc, sätt den planen i verket, då kommer du lyckas och har skaffat dig en hälsosammare vana och kan sen fortsätta skaffa dig ännu en ny hälsosam vana. Men ta ett steg i taget och ha tålamod, gamla vanor kan ta lite tid att bli av med.

Så här års är också sömnen extra viktig, det är fortfarande mörkt stora delar av dygnet även om ljuset är på väg. Vi bör sova 7-9 timmar per natt för att må bra, och det är också viktigt för att ämnesomsättningen ska fungera. Har du svårt att gå ner i vikt, så se även över din sömn. Enligt kinesisk medicin så har vi organklockor i kroppen och de fungerar så att olika organ är olika aktiva vissa tider på dygnet. Här kommer jag ge några exempel på organ som är aktiva på natten och som har stor betydelse för vårt välbefinnande och även vår ämnesomsättning/vikt.

De endokrinologiska organen, som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig mellan 21-23. Mellan 22-00 återhämtar binjurarna sig och har som mest energi. Därför ska man försöka ligga i sängen och sova senast kl 22 om man har stressat mycket, eftersom binjurarna och det endokrinologiska systemet då ofta är utmattat.

Gallan är som mest aktiv mellan kl 12 och 02 på natten. Gallan står för känslor som irritation och bitterhet. Inom kinesisk medicin innebär även gallan mod.

Leverns mest aktiva tid är mellan kl 01 och 03. Levern är kroppens reningsverk och om man utsätter sin lever för mycket gifter, vilket man gör om man tar giftiga mediciner, eller dricker mycket alkohol, kaffe, använder tobak, äter konserver och annan mat som innehåller mycket gift, kan man få leverproblem.

Levern anses lagra negativa känslor som ilska och frustration och om man har varit arg väldigt länge kan man i kinesisk medicin drabbas av överhettad lever.

Må gott så hörs vi i februari igen J

På bloggen finns ett gott recept på värmande vintergryta.

Marie Seffel Kostrådgivare och certf. chiballinstruktör

Viltgryta! Eller ta Backup Ragu på viltfärs om du har ont om tid J

600 g grytbitar av viltkött t ex älg

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 morötter

2 msk smör

2 lagerblad

1 tsk enbär

1 tärning köttbuljong

2 dl vatten

1/2 liter trattkantareller

2 dl Crème Fraiche med svampsmak

1 näve färska eller frysta lingon

2 msk färsk repad timjan

Instruktioner

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skär grytköttet i bitar. Bryn köttet i lite smör tills det får fin färg. Stek lök och vitlök i en tjockbottnad gryta i lite smör. Lägg i kött, lagerblad och enbär. Smula över buljongen och tillsätt vattnet. Låt puttra sakta under lock i ca 45 min eller tills köttet börjar bli mört. Stek svampen i lite smör tills vattnet dunstat och de fått fin färg. Lägg svamp och morötter i grytan och blanda ner créme fraiche. Låt puttra en liten stund. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt lingon och timjan. Servera grytan med pressad potatis.

BESTÄLL