Då var vi här, sista veckan före semester!

Superhärligt, läskigt, pirrigt. Det är nu alla batterier skall laddas, man skall hinna med allt man inte hunnit, vara pedagogisk och underbar förälder, dotter, fru och kompis.

Om man är det minsta osäker så kryllar det av artiklar på hur man skall göra (och inte göra) för att just denna semestern skall bli den bästa… Själv har jag beställt en digital ”må bra och abrakadabra- kurs”. Hur svårt kan det vara att bli mer närvarande och mindre igång? Resultatet meddelas i augusti, om jag inte är för avslappnad för att orka ta mig till tangentbordet…

Just nu levereras sista säsongens Already- låda. Därefter har middagstjänsten en liten paus, återkommer vecka 32. Uppehållet registreras automatiskt.

Butiken/köket har öppet tom fredag, därefter vill vi passa på och tacka för den här ”terminen” och önska en riktigt glad och härlig sommar!!


Pär, Magnus, Johan, Elin, Bea och Helena som är bakom kameran.

Helena – en ovan affärsresenärs betraktelser

Jag är ingen van affärsresenär. Åker mest tur och retur Bolshedens industri område. En åktur på högst 10 min. Men då o då händer det att jag kommer iväg på en tur till Stora Huvudstaden.

När jag ska ut och resa är jag alltid ute i väldigt god tid, inte som de affärsresevana runt omkring mig… De kommer strosande 5 min före boarding lite lätt avslappnade med kaffe i handen. Mitt kaffe är slut. För länge sedan. Har ju suttit här en stund.

Tillslut går vi ombord. Man ska tydligen se lite lätt uttråkad ut o avmätt hälsa på värdinnorna. Jag gör fel. Hälsar högt o glatt. Och valet av sittplats. Tar det säkra kortet o sätter mig längst in. Kan ju inte vara fel. Planet fylls på o varje rad har en stol ledigt mellan sig. Vartefter planet fylls på kommer det en tjusig dam o krånglar sig in i mittensätet bredvid mig (för den enormt coola tjejen kan inte tänka sig hoppa in, det är bara att klättra för den galanta damen).

Därefter knallsomnar jag. Har ju varit uppe sedan 4 för att komma i tid… När jag kikar upp under lugg blir jag full i skratt. Tjusiga damen har lätt dolt under sin mogna dagstidning tagit upp ipaden o spelar Candy crush:).

Ha en fortsatt skön vecka!
Helena

Camilla Danielsson – Vem kan motstå rosor?

Gammaldags rosor var min första trädgårdspassion och jag fyllde trädgårdens alla planteringar med den ena förföriska damen efter den andra. Efter några år blev det naturligtvis för mycket av det goda, och även enahanda. Alla rosor är verkligen inte snygga heller. En efter en har de gamla madamerna utgått, antingen genom naturlig avgång eller som offer för min alltmer stränga hand. För hur underbar en blomma än är så räcker det inte som enda attribut. För att kunna konkurrera om en rabattplats behöver den också leverera ett vackert växtsätt, ett friskt bladverk och en ljuvlig doft. Efter 15 år med rosor kan jag göra min topp 5-lista för ett friskt, varierat och mycket vackert urval av buskrosor. Se listan här >>

Det är något förföriskt över rosor, som blomma har den onekligen en särställning i våra sinnen. Men i trädgården tycker jag den ska kombineras med andra växter för att komma till sin rätt. Skira gräs, mormorsperenner i ljusa pasteller, maffiga pioner i matchande färger eller slingrande klematis – alla hjälper de till att göra rosen ännu bättre och planteringen mer hållbar.

I Trädgårdsföreningens anläggning med gammaldags rosor kan man se gammaldags buskrosor kombinerade med perenner och gräs. Det är Ulf Nordfjell som designat och man känner igen hans numera världsberömda mästarhand i de naturromantiska kompositionerna. Planteringarna är som allra vackrast nu i juli. Missa inte!

Välkommen hem till mig!

Den 3 juli öppnar nästan tusen trädgårdsentusiaster över hela Sverige upp sina privata oaser för besökare, och jag är en av dem. Att dela trädgården med andra gör glädjen ännu större. Läs mer här >>

Bra att göra nu

  • Plocka buketter och hitta dina allra vackraste kompositioner.
  • Se till att småfåglar och fjärilar kan hitta rent vatten i grunda fat.
  • En sista gödselgiva till hungriga rosor, d.v.s. sådana som blommar om på sensommaren, och gärna även långblommande perenner. Gödsla inte efter midsommar.

Detta kan vänta

Om du har löss på dina rosor (vem har inte det?) så ha lite is i magen innan du sprutar dem. Småfåglarnas ungar är snart flygfärdiga och kommer att mumsa i sig mängder.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

Marie Seffel – Eldelementet och högsommar

Denna vecka är det nytt element igen. Så har du känt dig lite orolig och trött sista veckorna kan det bero på byte av element. Vi är nu inne i Eldelementet och det är ett kraftfullt element med mycket värme, ljus, och energi. Meridianerna är hjärtat(YIN) och tunntarmen(YANG).

Eldelementet kontrollerar det kardiovaskulära systemet och medvetandet. När hjärtat är i balans, flyter blodet lätt, hjärtrytmen och pulsen är stark och jämn, ansiktet har en frisk rosig ton.

När det är som varmast på sommaren behöver vi skydda oss genom äta mer svalkande mat. Inte kall mat rent temperaturmässigt utan om den effekt maten får i vår kropp när vi smält den. Kineserna har under årtusenden kartlagt alla födoämnen enligt vilken effekt de har på våra kroppar och delat in dessa i kalla, svala, neutrala, varma och heta födoämnen.

Ät mat som håller dig kall, lätt och aktiv: vattenbaserad och färsk mat och massor med friskt vatten. Kryddor och mat som har en lite besk smak har en lugnande och kylande effekt och skingrar stress och hetta.

All träning som får upp pulsen är extra bra nu på sommaren. Det är nu du har energi och kraft. Låt hjärtat få jobba lite extra med att pumpa runt allt blod i kroppen. Varför inte pröva på afrikans dans, salsa eller liknande och låta dig inspireras av härlig rytmisk musik! Och varför inte göra det tillsammans med andra. Värm gärna upp och varva ner med lite qigong.


Här är mat som är kylande för kroppen:

*Chili bra att äta på sommaren trots att det är starkt yang eftersom det hjälper kroppen svettas ut och skingra värmen

*Ingefära är mycket yang men ändå bra sommarmat eftersom det tar bort fukt och kyla om man tex har ont i magen.

*Koriander är yang men passar ändå till sommarmat

*Sjögräs är bra Yin och bra för huden och lymfsystemet

*Tofu

*Anka är yin, det är närande och stärkande

*Mungbönor är bra yin som tar bort hetta, både klimathetta och feberhetta. Mycket kylande!

*Färska bönor

*Gurka mycket kylande!

*Melon mycket kylande!

*Jordgubbar Bra för hjärtat

*Biff är närande och stärkande och passar kroppen på sommaren

*Dadlar aktiverar blodcirkulationen och stärker blodet

*Sesamfrön är stärkande för hjärnan och minnet

*Vitlök tar bort gifter ur maten, är bakteriedödande

Så njut av värmen, de ljusa sommarkvällarna och en bit grillat biff eller tofu med en härlig sallad och goda färska bönor. Ta ett svalkande dopp och en simtur i havet och frossa i vattenmelon och jordgubbar.

Marie Seffel

Certiferad chiballinstruktör och kostrådgivare

www.friskvardmarieseffel.se

Malin Lundskog: Pusta ut!

… och andas in. Djupt. Upprepa. Igen. Och igen. Svårare än så behöver det inte vara att bjuda dig själv på en stunds återhämtning.

I mitt förra liv (det där innan utmattningsdepression och mängder med insikter om allt möjligt) tvingade jag mig att göra saker bara för att jag borde. För att det var vår. För att jag ville göra nytta. För att ”vad ska grannarna säga?”. I mitt nya liv däremot är jag det inte så himla noga med det där. Jag är mer noga med återhämtning och fokus på vad som verkligen är viktig, som ett leende eller en löprunda för att jag känner för det. Eller en tupplur för att jag kan…

Jag gör mer nytta både för familj, vänner och kunder utvilad och avslappnad än trött och pressad. Det gör du också. Och seriöst: om grannarna säger något om något är det deras bekymmer. För jag vet att oavsett om jag jobbar hårt med kroppen eller knoppen så är det återhämtning och de djupa andetagen som är skillnaden som gör skillnaden för min hälsa. Hälsan är ju så mycket mer än att köra på mentalt och att träna hårt fysiskt, det handlar om att må bra, vara glad och tillfreds och att veta vad som ger bäst effekt här och nu.

Därför blev jag jätteglad över Kitchenwiz relaxade utskick i förra veckan. Helena hade glömt. Släppt stressen. Mediterat. Och sparat sig själv litegrand. Det är det som är finessen med återhämtning: att vi sparar oss och blir långsiktigt hållbara, att vi bygger upp oss så att vi står rustade inför alla de där kraven vi ställer på oss själva. Ett nyhetsbrev som dimper ner en dag eller två för sent – vad gör det i det långa loppet?

Det handlar inte om att vara lat, det handlar om att vara smart. Det handlar om att till exempel pusta ut redan innan semestern så att du orkar med den. Och kan njuta av den!

PS. Visste du att jag har skrivit en novell om Lättja som dödssynd? Alltså… det är inte alltid syndigt att vara lat! (Förresten – har skrivit om de andra sex dödssynderna också, ifall du lockas mer av frosseri eller vällust…)

Heja dig som är smartlat!

Malin

Helena – Veckomailet som uteblev…

Jag har gått på meditationskurs. Blev så lugn att jag glömde skriva veckomail …

Försökte just beskriva för mina kollegor på lunchen om hur häftigt det är när man lyckas med andningen och får till ett lugn och en tystnad som inte finns där annars. Slutade direkt när jag såg att 4 par ögon tittade på mig med blicken ”- Har hon tappat det helt nu…”?

Skall inte försöka beskriva det här heller, men det är roligt att prova något nytt. Det här var nytt för mig, imorgon kanske det är skydiving.. vad vet jag. Gillar förändring och nya utmaningar. Och utmanas gör man dagligen… dels som mamma till två tonåringar, dels som egenföretagare, men framförallt av sina egna drömmar och mål. Vad utmanas du av?

Med önskan om att du får en riktigt härlig helg!
Helena

Camilla Danielsson – skönt och grönttips

Säkra vårblomningen med rätt växter

Jag undrar ibland om det är så att vi trädgårdsmänniskor är de mest optimistiska varelser som finns på jorden. Vad är det annars som gör att man år efter år köper, planterar och längtar efter tulpaner, bara för att återigen se dem skövlade och uppslängda i planteringarna? Själv fick jag nog efter fem tragiska vårar och beställde ett snyggt staket runt tomten. Innan dess hann jag lära mig vad som ändå får vara ifred, och det är ganska mycket.

Rådjurssäker komposition

Under uppstammade rododendron rullar storrams och ormbunkar upp sina blad ur en matta av blåblommande kaukasisk förgätmigej. Doftande myskmadra sprider ut sig i vartenda litet skrymsle och skickar fram små vita stjärnor. Strandirisens ljusa bladspetsar plockar ner solljuset till marken. Gnistrande vita poetnarcisser (bilden) svävar på smäckra stänglar och möter ramsens grönvita klockor. När narcisserna blommat över kommer vita stjärnhyacinter att sträcka sig högt över bladgrönskan en bra bit in juni. Kompositionen är hållbar ända in i oktober och står emot både rådjur och harar. Här kan du se fler försommarbilder från den gröna oasen.

http://mintradgard.net/i-skuggan/forsommar-i-grona-oasen/

Frossa i lökar – det går!

Har man inget staket och ändå vill ha försommarblommande lökar så finns det hopp. Välj bort tulpanerna och satsa i stället på pingstnarcisser, purpurlök (lila bollar), klotlök (vinröda små bollar), honungslök och stjärnhyacint. Ätbar ramslök och gräslök är också fina som prydnadsväxter.

Bra att göra nu

Rensa blommande ogräs och plocka mördarsniglar. Två aktiviteter som alltid lönar sig.

Detta kan vänta

Klipp inte gräsmattan allt för hårt så här i början av säsongen. Låt gärna första omgångarna gräsklipp ligga kvar som naturlig näring.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

BESTÄLL