fbpx

Marie Seffel: Höst, vinter eller mittemellan

November är här och vi har haft alla möjliga väder de sista veckorna. Vet inte vilket som är bäst eller värst, och förkylningarna verkar komma från alla håll. Men snart är december här och det tänds ljus överallt och vips är det nyår, och vi går mot ljusare tider igen.

Så här års har vi mycket fukt i kroppen och kall mat ökar fukten. Därför passar varm mat bäst nu, gärna kyckling, vit fisk, kål och starka kryddor – undvika kalla sallader. Ät gärna så ren mat som möjligt, dvs utan tillsatser. Behöver du ha något snabbt är Kitchenwiz Backup suveräna att ha på lut i frysen.
Ett tips när man är och handlar är att om man inte förstår allt som står på innehållsförteckningen – köp det inte!

Undvik även hårt processad mat. Köp så långt det går frukt och grönt som är i säsong. Och bröd är inget dåligt livsmedel så länge det är bakat på bra råvaror. Håll det enkelt!

Och så ingefära! Denna fantastiska lilla rot. Ingefära borde finnas i varje kylskåp. Ät den färsk eller inlagd om du har problem med förkylningar, svullna bihålor, matsmältning, illamående och astma. Har du ledproblem, kalla händer o fötter, kronisk astma, svullen mage eller aptitlöshet använd den torkad. Farmakologiskt ser kineserna torkad och färsk ingefära som helt skilda örter.

Tillsätt ingefära i en kopp varmt vatten/te med lite honung. Tänk på att vattnet inte ska vara mer än 40 grader för att honungens goda egenskaper inte ska förstöras. Pressa i lite citron och drick. Kan med fördel sparas i kylen ett par dagar och intas som en shot.

I december är jag tillbaka med lite tips inför julen.

Varma Hälsningar
Marie Seffel

Malin Lundskog – Ett skamligt förslag

Helt plötsligt kom vintern. Va?! Det var ju sommar nyss! Och vi som inte har kommit igång med alla mål vi satte då, när semestern tog slut och allt skulle bli sådär härligt ordning och reda igen. De hälsosamma och hållbara rutinerna skulle sitta som smäckar, hemmet skulle städas regelbundet, maten skulle vara sund med überkorta innehållsförteckningar och vi skulle träna, le och sova gott. Underbart skulle det bli. Lätt. Äntligen var vår stund kommen!

Först skulle vi bara fixa alla högar av papper som hade hopat sig under semestern, svara på alla mail, få in barnens driljoner aktiviteter i kalendern, schemalägga våra egna och den eventuella partnerns jobbresor, svara på vännernas första frågor om var vi tänkte fira semester nästa år och uppdatera alla viktiga appar.

Och nu närmar sig julen. Nästan ingen idé att dra igång något hälsoprojekt nu, snart ska vi ändå glögga och môla pepparkakor och då är det ingen idé. Vi tar det efter nyår.

Och så gick ett år i alldeles vanliga människors liv…

Men vet du:
Du är ingen vanlig människa!

När vanliga människor sätter mål och gör en plan för att nå det målet glömmer de av att det kommer dagar när de inte kan, orkar eller vill göra det som ingår i planen. När de planerar sin hälsa tror de att de behöver gå all in för att nå sina mål och är rent ut sagt skittaskiga mot sig själva när dei inte lyckas nå sina mål. Men du vet bättre: du sätter skam-mål!

Tillsammans med ditt önskade mål sätter du mål som är så lätt att nå att det kanske till och med är pinsamt. Det målet använder du de dagar då du på riktigt inte orkar, kan eller vill följa ursprungsplanen. Du vet att det inte är meningslöst att ta små myrsteg i rätt riktning, det är ett sätt att skapa rutin – för vi vet ju allihop att rutiner skapas genom upprepning – det har inget med storleken på upprepningen att göra. Visst är det smart att vara skamlig?! Vill du höra mer? Här pratar jag om skam-mål

Ett skam-mål för dig som vill springa skulle kunna vara att idag anmäla dig till en helg fullknôkad med löparglädje (mer info i länken). Just nu bokatidigt-rabatt! Du vet väl också att gärna jag hänger med dig på Instagram och Facebook också!

Heja dig!

//Malin

Höstpynta trädgården hållbart

Pumpor i glada orange nyanser trängs med höstfägring i alla former och färger och mer eller mindre snygga ljuslyktor. Tiden inför Alla helgons dag har blivit en högkommers för oss trädgårdsälskare och man spenderar lätt en mindre förmögenhet i plantskolan. Men på vad?

Jag försöker lägga band på mig själv och pyntar någorlunda hållbart, det vill säga undviker ”köp och släng”. De växter jag köper för att pynta höstkrukan är sådana som kan planteras ut i trädgården innan tjälen kommer, till exempel Skimmia (vinterbär), rödbladig alunrot och det fina gräset blåtåtel. Jag väljer ljuslyktor och marschallhållare som överlever säsongen och blir vackrare med åren. Och, en pumpa får det också bli. Har sett att man kan göra god soppa på den, men hos mig åker den på komposten efter fullgjort uppdrag.

Har du köpt Skimmia och alunrot till höstkrukorna?

Skimmia eller vinterbär är en städsegrön liten buske med underbart väldoftande blommor tidigt på våren. Inte så vanlig i våra trädgårdar, men desto vanligare som ”köp och släng”-växt nu på hösten. Det är de vackra, röda blomknopparna som säljer, men växten har ett större värde än så. Ge den en chans på ett skyddat läge i sur jord (rododendronjord) i halvskugga, så får du uppleva de gräddvita, liljekonvaljdoftande blommorna i april nästa år.

Den rödblommiga alunroten är lätt att övervintra i planteringen eller allra helst i kruka. Väljer man en vintertålig kruka finns knappast någon mer lättskött krukväxt utomhus. Den kan stå ute hela vintern, behöver ingen skötsel och kommer snällt tillbaka till våren. För varje år blir den fylligare och frodigare i sin kruka.

Blåtåtel kan planteras ut i vanlig trädgårdsjord, eller övervintra i kruka. Ställ krukan skyddat under vintern och snagga tuvan kort till våren. Snart kommer en ny gråblå ”kalufs”.

Bra att göra nu

 • Städa trädgården inför vintern; plocka undan redskap och förvara dem torrt, skydda frostkänsliga krukor och ta in pumpar och vattenspel.
 • Ställ ut en vacker marshallhållare eller ljuslykta på en plats som du ofta tittar på.
 • Börja sätt ut mat till småfåglarna. Komplettera trädgårdens oplockade frukt med frön, nötter och talg.

Detta kan vänta

Om du har prydnadsgräs i din trädgård, så klipp INTE ner dem nu. Grässtrån är ihåliga och kan skadas om vatten tränger ner och fryser till i dem. Klipp ner gräsen först i april.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

​Vårens trädgårdsdrömmar planteras nu

Hösten blir mer och mer en favoritårstid och min glädje när naturen och trädgården skiftar färg kan nästan bli provocerande för omgivningen. Det finns en lätthet i de varmt metalliska färgerna som gör mig upprymd. När träden runt om fäller sina löv kommer ett nytt ljus in i trädgården och lyfter fram kvarvarande blomning och former.

I Feng Shui, den österländska läran om energins rörelse och dess inverkan på allt levande, finns en möjlig förklaring. ”Metallenergins rörelse är inåtriktad och konsoliderande. Den betecknar en tid mot höstens slut när vi njuter frukterna av den insamlade skörden, en tid av belöning och rörelse mot fullbordan.”

Min belöning till mig själv är att beställa stora mängder vårlökar och sätta av en hel helg för skönt uteliv och plantering. Narcisser, allium och tulpaner hör till favoriterna. Jag fyller på av de sorter som sätter prägel på de olika planteringarna i rött, orange och vitt, och så blir det alltid några nyheter som experiment. Den lila purpurlöken ‘Purple Sensation’ är snygg i alla sammanhang, världens enklaste att lyckas med och kommer tillbaka år efter år.

Tips på olika användningsområden för purpurlöken >>

Tulpanerna kan sättas i jorden så länge den inte är frusen. Har du problem med rådjur kan tulpanerna sättas i krukor och vinterförvaras i till exempel garaget. I november brukar butikerna rea ut de sista lökarna och då kan man passa på att köpa billiga lökar till några vårkrukor.

Här får du tips på lökar i krukor >>

Bra att göra nu

 • Plantera lökar. Narcisser och allium är rådjurssäkra kort.
 • Sätt tulpanlökar i krukor och övervintra frostfritt. Du kommer att bli väldigt glad till våren!
 • Kratta löv från gräsmattan och lägg på komposten, eller direkt på jorden under buskar och träd.

Detta kan vänta

Att höstgräva sin jord är inte nödvändigt. Det stör mikrolivet och stimulerar ogräsen.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

Malin Lundskog – MY ASS 2.0

Jodå, jag har skrivit om den ädla kroppsdelen förut. Nejdå, det har ingenting med Kitchenwiz att göra. Hoppas egentligen att det inte har med dig att göra heller, men ifall om att…

Idag tänker jag nämligen råda bot på en av våra allra mest moderna åkommor, nämligen Dormant Butt Syndrome. Ja, du fattar ju: slumrande rump-syndromet! Att det ens finns ett namn på alla dessa oanvända rumpor… Det är lätt att luras och tro att vi använder den massor ju mer vi sitter på den, men det är snarare tvärtom. Vi använder rumpan när vi står, går, springer, hoppar, knäböjer, höftlyfter, utfallsgår. Och ve den rumpa som sitter hela dagen och sedan sover sin skönhetssömn i fosterställning, det försvagar den ännu mer!

Väck rumpan till liv, så blir livet mindre smärtsamt. Dina sätesmuskler är nämligen värda sin vikt och en av de större muskelgrupperna du har. De är avgörande för din hållning, de sparar din rygg: både vid tunga lyft och för att undvika den där allmänt trötta ländryggen. De håller också undan för onda knän och stela höfter, för att nämna några av alla de fördelar en rätt tränad rumpa ger.

Så här gör du:

 • Korta ner sittstunderna
 • Stå upp och jobba
 • Stretcha mellan varven
 • Träna sätesmusklerna – knäböj, utfall och höftlyft är perfekta övningar.

Vet du: vill du testa rumpans behov av att vakna, bevisa att du inte lider av DBS (förr var det ett cykelmärke?!) eller bara ha en allmänt gôrskön dag? Häng med mig på Häng med mig på The Runner´s Convention. Förra året var världsklass. I år blir det bättre! Och du: jag hänger mer än gärna med dig på Instagram och Facebook också!

Heja dig!

//Malin

Camilla Danielsson – All tid är nu

Så känns det när solen värmer i ryggen och min ros– och örtplantering glittrar i blått och vinrött. I mitten vajar vippor av tuvrör och de lyser som guld i eftermiddagsljuset från väster. Nu är trädgården som allra vackrast och dessutom fullständigt kravlös. Den bara ger.

Vill du också ha en lättskött trädgård som excellerar under sensommaren så är det nästa vår du ska komma ihåg det. Det är då man ska be sin plantskola att ta hem höstanemoner, olika astrar och oktoberstormhatt. Och det är då du ska ha modet att köpa krukor med nästan inget grönt alls i, för det är så de senblommande giganterna ser ut på våren. Planterar du tätt så är växtbädden fylld redan samma säsong. Med täta och höga perenner i planteringen har ogräset ingen chans.

Så här sent på säsongen kan det vara vanskligt att plantera till exempel höstanemon, som kräver lång etableringstid. De är alla förföriskt vackra och vill du chansa så välj ”Robustissima”. Det är den sort som, precis som namnet antyder, bäst klarar sen plantering.

Letar du efter stjärnor till din sensommarblommande trädgård? Titta efter vit skogsaster, årets perenn 2015 men fortfarande lite av en doldis. Den har allt man kan önska sig av en perenn. Den är frisk, härdig, trivs lika bra i sol som i skugga och växter bra till och med i torr skugga. Den växer snabbt till sig och efter några år kan man dela den och fylla ut större ytor.
Läs mer om vit skogsaster här >>

Bra att göra nu

 • Nu är det det så kallade JAS-månaderna och en bra tid att beskära eller forma träd och buskar. Hela september kan du hålla på. Kanske prova att stamma upp något?
 • Föröka kärleksörten, den vill man ju gärna ha mycket av J, genom att skära av stjälkar och sticka ner ca 5 centimeter i jorden. 3 – 5 stjälkar kommer att ge en fin planta redan nästa år.
 • Plantera små lökar, som krokus, vintergäck och snödroppar, så tidigt du får tag på dem. De torkar snabbt ut om man väntar.

Ska du till Bokmässan?
Kom till Trädgårdsscenen och lyssna på mig! Jag håller föredrag om perenner och gestaltning under torsdag, lördag och söndag.

Ut och njut!
Varma hälsningar,
Camilla

Marie Seffel – sensommar

Hoppas ni haft en bra sommar hittills och hunnit varva ner och fått vara lite lediga.

Nu har vi gått in i sensommaren och jag övar för fullt på mitt ChiBallpass som startar om 2 veckor. Sensommaren är min favoritårstid och i traditionell kinesisk medicin delar man in årstiderna i 5, dvs högsommar och sensommar är två olika årstider. De tillhör också olika element så vi har gått från högsommar och eldelementet till att nu gå in i sensommar och jordelementet. Det blir lite lugnare, lite mera stilla och vi kan njuta och skörda av allt som naturen ger.Sensommaren är dock en fuktig årstid så undvik högraffinerad och gammal mat.

Det här är en viktig tid då vi kan samla in energi och skapa balans för höst och vintern. Allt som vi skördar nu har vi tillgodo senare under året. Så är vi snälla mot oss själva nu och äter bra och försöker att inte stressa för mycket och vardagsmotionerar varje dag så kommer vi må gott i vinter. Kör vi däremot på i 200 när vi kommer tillbaka till jobbet, slarvar med maten och flänger runt så kommer vi sannolikt råka ut för diverse förkylningar under höst och vinter.

Jordelementets meridianer(energibanor)är magsäcken och mjälten. Här tar vi in näring och portionerar ut till olika delar i kroppen. Om man har obalans i mjälten kan man känna sig deppig, hängig, blek, trött, och vara förkyld ofta. Ofta är man stressad och ju mer man grubblar ju mer obalans får man i mjältens meridian. Det blir stopp i energin helt enkelt.

Vad ska jag då helst äta och tänka på så här års?
• Lätta upp genom att välja livsmedel som är lättsmälta. Undvik stora måltider och alltför energirika livsmedel.
• Undvik socker och sötningsmedel av alla slag.
• Undvik mättat fett och fet mat.
• Var försiktig med mejeriprodukter, lite kan vara bra, men för mycket skapar fukt och slem.
• Drick små mängder varm dryck till måltiderna. Grönt te är perfekt eftersom det hjälper att lösa fuktproblem. Att dricka iskalla drycker med måltiderna ökar bara på fuktproblemet för mjälten. Rumstempererat vatten med en skiva citron i kan bli en bra vana på skrivbordet.
• Ät av allt som skördas omkring oss just nu, och ånga gärna grönsakerna. Ät fullkorn, lätta proteiner (kyckling och vit fisk) och frukt.
• Wokad mat är lättsmält och bra för mjälten.
• Sitt ner när du äter och tugga maten väl. Undvik att läsa och titta på tv samtidigt. Mjälten kommer att tacka dig.
• Du får näring genom motion. Grunda och jorda dig. Hitta övningar som utmanar styrkan, balansen och stabiliteten. Jobba lite extra med att stärka dina benmuskler som stödjer och förbinder dig med jorden. Torrborsta kroppen för ökad cirkulation.

Må gott nu så hörs vi om några veckor igen!

Marie Seffel
Certifierad massageterapeut, kostrådgivare och Chiballinstruktör.

BESTÄLL