Malin Lundskog – Fem framgångsformler för hälsosam hållbarhet

Äntligen! Vi ses igen, det ljusnar ute, oxveckorna är över och livet leker. Jag har tänkt en hel del på hur vi ska ha det egentligen, här i vår Kitchenwiz-gemenskap. Vad vill du ha ut av vår relation? Vill du ha de där snabba tipsen som ger dig dåligt samvete när du inte följer dem, vill du ha förslag på träningspass som du kanske tar till dig i några dagar, vill du ha förslag på hur du sover bättre, stressar klokare, skrattar mer eller vill du få mina tankar på sunt hälsosamt förnuft och långsiktig hållbarhet. Berätta! Det här skriver jag ju för din skull och du är värd det du vill ha – det är jag helt säker på! Tills du säger något annat tar jag kommandot och serverar hälsa på ett superfint silverfat.

Fem framgångsformler för hälsosam hållbarhet

  • 1.Svettas och flåsa! Utomhus (helst alltså). Nu snackar vi glädjehormoner och rörelse framåt som gör det svårt att tänka bakåt, en kropp som inte stoppar dig och ökad mental och fysisk styrka.
  • 2.Umgås! Kramas och klappa katten – kroppskontakt kickar igång måbra-hormoner och lindrar smärta, låt dig peppas av andras ”kom igen!” och inspireras av dina medmänniskors tankar.
  • 3.Ät! Jo, det finns gladmatJ. Lita på din magkänsla, fri från dieter. Bygg upp dig med bra mat och massor med frukt och grönsaker. Och gott samvete.
  • 4.Vila! Vila bort grinighet (det är inte bara gnälliga barn som behöver mat och vila), återhämta dig för att bygga upp kroppen och vila knoppen med motion.
  • 5.Fira! Fira din framgångar, både de stora och de små, för vet du: när du firar skapar du en längtan inom dig att göra om bravaden igen. Och igen Och igen…

Massor med sunt förnuft och minimalt med krångel, inga latmaskar eller prestationsmästare som tar över. Hälsa när den är som bäst helt enkelt! Men du: vi är många som behöver en hälsopepp mellan varven och därför har jag startat Facebookgruppen GladFriStark, du är jättevälkommen att hänga med där. För pepp, inspiration och just nu för en trettiodagars-utmaning för den som vill. Vill du?

Heja dig, friskt humör!

//Malin, som du hittar på Facebook, Instagram och på www.halsamera.se

Ut och njut i trädgården!

Har ni sett att ljuset redan känns närmare och varmare? Ta vara på dagsljuset och spendera så mycket tid du kan utomhus, det gör gott för både kropp och själ. Och trädgården! Börja städa lite lagom redan nu, så ligger du bra till när snödroppar och krokus börjar titta upp ur jorden och det är dags för första utomhusfikan.

Vårliga hälsningar,

Camilla

Marie Seffel: Nu är det snart jul…

Redan mitten av december och jag fick upp några stackars julstjärnor först förra veckan, inget lusse- eller pepparkaksbak än, men jag tror och hoppas att det blir jul ändå.

Ordspråket att ”om vi gör som vi alltid gjort, får vi samma resultat som vi alltid fått” är riktigt träffande när det gäller mig och mitt önskade julpyssel. Det stämmer även när man försöker ändra något annat, som ex kost och träning.

Har vi en önskan om att äta nyttigare, träna mer, gå ner i vikt så funkar det bara om vi gör en livsstilsförändring. Går vi tillbaka till de gamla hjulspåren så har vi samma utgångsläge snart igen.

Ska du ge ett löfte i år, så tänk i mindre skalor, ex att vi ska äta mer grönt till lunch och middag, eller att vi äter bara godis och fika på helgerna, eller att vi skippar fastfood, sedan är det enklare att bygga på de här målen, en god vana tar ca 3 månader att fästa, därefter är den lättare att behålla. Börja med ett steg i taget.

Och njut av julen, allt behöver inte vara perfekt. Det viktiga är att vara tillsammans. Kanske kan du skala av julbordet lite, det finns massor av god och nyttig mat på jul. Sill, lax, julskinka, kalkon, grönkål, lutfisk, clementiner och nötter är bra mat. Ät det du gillar men vill du hålla igen så skippa bröd och potatis, korv, pastej och ris ala malta, eller ta lite mindre av det. Ta en härlig promenad på fm och ät frukost som vanligt. Ta vara på resterna och gör en härlig julig sallad på färsk grönkål, apelsiner, granatäpplekärnor, valnötter, skinka och grönmögelost.

Ordet lagom är inte så tokigt, ät lagom med mat så kommer du må toppen och njut av det du äter. Vi går nu in i vattenelementet v 51 och allt lugnar ner sig, tid för återhämtning och reflektion. Kanske har du lite ledigt under helgerna. Läs en bok, spela sällskapspel, ta en långpromenad, gå till gymmet (garanterat gott om plats nu) eller gör något annat du gillar och gläds över att ljuset snart är tillbaka.

God jul och gott nytt år!
önskar Marie Seffel

Skala löken

Vem sjutton var det som bestämde att vi skulle stressa så i december? Och att vi skulle städa rent i alla köksskåp just nu? Och tvätta fönster, skura golv, baka pepparkakor, koka knäck, lägga in sill, hitta på överraskningar, luta långa, grava lax, tindra med ögonen och göra slarvsylta av oss själva?! Inte sjutton var det Jesus. Möjligtvis Luther. Eller Jante? För inte ska väl vi komma och tro att vi kan göra på något annat sätt, som om vi är så speciella?!

Jag vet: det är både härligt härligt med allt fixande eftersom du vet hur en riktig jul ska vara, men det är också farligt farligt eftersom du stressar massor utan att ge dig själv någon återhämtning…

Skala löken!

Det är mitt allra hetaste och mest hälsosamma tips för den bästa julen någonsin. Börja med yttersta lagret, det där torra som hänger löst och är lätt att få bort. För inte behöver besticklådan vara ren just nu? Fortsätt in till nästa lager – behövs det verkligen? Fönstrena, klarar de sig inte till januari? Sedan kommer lager efter lager, allt svårare att få bort: släkten, julklänningen, hemmakokad knäck, glöggfester, julklappar till allt och alla, egna pepparkakor och pynt från din egen och barnens barndom. Fortsätt skala. Vilka lager vill du verkligen ha kvar? Vilka kan du vara utan? Vilka kan du delegera?

Det finns ett lager på löken som definitivt ska sitta kvar genom julrushen och det är fysisk aktivitet. Det gör gott för en stressad själ, en irriterad knopp och en uttröttad kropp. Tror du att du inte hinner? Det gör du: passa på medan knäcken kokar eller gör som jag: passa på när du ändå äter upp pepparkaksdegen… Passapåträning i julstöket

Ps. har du ingen annan att delegera matlagningen till, be Kitchenwiz! De är grymma på att skala lök…

Du vet väl att gärna jag hänger med dig på Instagram och Facebook också? Förresten, jag har ett julklappstips till dig som vill sprida löparglädje omkring dig: Några varv runt jorden, bara.

Skala löken och skaffa dig en riktigt, riktigt god jul,

hälsar Malin

Ta hand om trädgårdens vänner

Småfåglar, bin, humlor, fjärilar och till och med gråsuggor – alla är de dina bästa trädgårdsvänner, och det är nu du ska ge dem lite extra omtanke som tack för hjälpen.

Fåglarna är kanske det vi tänker mest på. Genom att mata dem hela vintern så finns de nära oss till våren, redo att äta mängder med löss och småkryp. Har man mycket fåglar i sin närhet har man sällan problem med till exempel rosorna. Ge dem frukt, feta frön och nötter, men undvik havre som finns i många billiga blandningar. Det ger inte särskilt mycket energi till fåglarna. Istället hamnar utsädet i planteringarna och du riskerar att få en havreåker i perennrabatten.

Det är också bra att plocka bort skräp och gamla bon ur fågelholkarna redan på hösten. Många fåglar söker nattskydd i holkarna under vintern. Använd handskar och andas inte in eventuellt damm.

Städa lagom

Det känns fint att plocka undan cyklar, redskap och skräp från trädgården inför vintern, men var inte allt för nitisk. Insekter och pollinatörer behöver små skrymslen att söka vinterskydd i. Några uppochner vända krukor med halm i ett skyddat hörn är finfina bon till humlor. Dekorera ovanpå med granris och kvistar så blir det samtidigt en prydnad.

Dekorera och gör fint

De krukor som ska stå kvar ute under vintern får ett skyddande täcke av gran- eller tallris. Även mossa är fint att lägga ovanpå jorden. Stick ner några stjälkar av trädgårdens vissna perenner eller en krona av rostigt järn för att hålla det hela på plats. Jag gillar att använda det som redan finns i trädgården, som till exempel kärleksört, glandelaster, buskpion och rudbeckia. Alla har de fina fröställningar som pryder både planteringar och krukor genom hela vintern.

Ut och njut!

Varma hälsningar,

Camilla

Marie Seffel: Höst, vinter eller mittemellan

November är här och vi har haft alla möjliga väder de sista veckorna. Vet inte vilket som är bäst eller värst, och förkylningarna verkar komma från alla håll. Men snart är december här och det tänds ljus överallt och vips är det nyår, och vi går mot ljusare tider igen.

Så här års har vi mycket fukt i kroppen och kall mat ökar fukten. Därför passar varm mat bäst nu, gärna kyckling, vit fisk, kål och starka kryddor – undvika kalla sallader. Ät gärna så ren mat som möjligt, dvs utan tillsatser. Behöver du ha något snabbt är Kitchenwiz Backup suveräna att ha på lut i frysen.
Ett tips när man är och handlar är att om man inte förstår allt som står på innehållsförteckningen – köp det inte!

Undvik även hårt processad mat. Köp så långt det går frukt och grönt som är i säsong. Och bröd är inget dåligt livsmedel så länge det är bakat på bra råvaror. Håll det enkelt!

Och så ingefära! Denna fantastiska lilla rot. Ingefära borde finnas i varje kylskåp. Ät den färsk eller inlagd om du har problem med förkylningar, svullna bihålor, matsmältning, illamående och astma. Har du ledproblem, kalla händer o fötter, kronisk astma, svullen mage eller aptitlöshet använd den torkad. Farmakologiskt ser kineserna torkad och färsk ingefära som helt skilda örter.

Tillsätt ingefära i en kopp varmt vatten/te med lite honung. Tänk på att vattnet inte ska vara mer än 40 grader för att honungens goda egenskaper inte ska förstöras. Pressa i lite citron och drick. Kan med fördel sparas i kylen ett par dagar och intas som en shot.

I december är jag tillbaka med lite tips inför julen.

Varma Hälsningar
Marie Seffel

Malin Lundskog – Ett skamligt förslag

Helt plötsligt kom vintern. Va?! Det var ju sommar nyss! Och vi som inte har kommit igång med alla mål vi satte då, när semestern tog slut och allt skulle bli sådär härligt ordning och reda igen. De hälsosamma och hållbara rutinerna skulle sitta som smäckar, hemmet skulle städas regelbundet, maten skulle vara sund med überkorta innehållsförteckningar och vi skulle träna, le och sova gott. Underbart skulle det bli. Lätt. Äntligen var vår stund kommen!

Först skulle vi bara fixa alla högar av papper som hade hopat sig under semestern, svara på alla mail, få in barnens driljoner aktiviteter i kalendern, schemalägga våra egna och den eventuella partnerns jobbresor, svara på vännernas första frågor om var vi tänkte fira semester nästa år och uppdatera alla viktiga appar.

Och nu närmar sig julen. Nästan ingen idé att dra igång något hälsoprojekt nu, snart ska vi ändå glögga och môla pepparkakor och då är det ingen idé. Vi tar det efter nyår.

Och så gick ett år i alldeles vanliga människors liv…

Men vet du:
Du är ingen vanlig människa!

När vanliga människor sätter mål och gör en plan för att nå det målet glömmer de av att det kommer dagar när de inte kan, orkar eller vill göra det som ingår i planen. När de planerar sin hälsa tror de att de behöver gå all in för att nå sina mål och är rent ut sagt skittaskiga mot sig själva när dei inte lyckas nå sina mål. Men du vet bättre: du sätter skam-mål!

Tillsammans med ditt önskade mål sätter du mål som är så lätt att nå att det kanske till och med är pinsamt. Det målet använder du de dagar då du på riktigt inte orkar, kan eller vill följa ursprungsplanen. Du vet att det inte är meningslöst att ta små myrsteg i rätt riktning, det är ett sätt att skapa rutin – för vi vet ju allihop att rutiner skapas genom upprepning – det har inget med storleken på upprepningen att göra. Visst är det smart att vara skamlig?! Vill du höra mer? Här pratar jag om skam-mål

Ett skam-mål för dig som vill springa skulle kunna vara att idag anmäla dig till en helg fullknôkad med löparglädje (mer info i länken). Just nu bokatidigt-rabatt! Du vet väl också att gärna jag hänger med dig på Instagram och Facebook också!

Heja dig!

//Malin

BESTÄLL